Un sondaj realizat de IRES în ianuarie 2019 a evaluat modul în care se percep românii, din punct de vedere financiar. Studiul ”Românii și banii” a analizat percepții, atitudinile și comportamentele cu privire la bani în țara noastră.
Studiul IRES a relevat că românii se percep ca aparținând, în cea mai mare măsură, clasei mijlocii. Nici bogat, nici sărac se consideră 75 la sută dintre respondenți. Doar 1 la sută dintre români cred că sunt bogați, iar 24 la sută se autopoziționează ca fiind săraci.
Percepția sărăciei este asociată cu vârsta, ponderea celor care se autopdefinesc drept ”săraci” fiind mai ridicată în rândul persoanelor vârstnice. Pe măsură ce crește nivelul de educație scade autopercepția sărăciei.
Ponderea celor care declară că au suficienți bani pentru traiul zilnic, cheluielil, investiții și economii este de 13%. Banii îmi ajung pentru traiul zilnic și cheltuilei, dar nu și pentru economii sau investiții declară 33% dintre respondenți, în vreme ce 36% spun că banii le ajung doar pentru traiul zilnic. Cei cărora nu le ajung banii nici măcar pentru traiul zilnic reprezintă 17% dintre respondenți.
O treime dintre români (35%) consideră că un venit de 2000 de lei pe lună ar fi suficient ca să le aducă liniștea financiară. Liniștea financiară ar fi adusă de un venit de 3000 de lei pentru 29% dintre respondenți, de 4000 de lei pentru 14 la sută și de 5000 de lei pentru 11%. Cei care speră să câștige peste 5000 de lei pe lună reprezintă 7% dintre respondenți.
Dacă ar câștiga o sută de mii de euro, prima investiție la care s-ar gândi românii ar fi una imobiliară (aș cumpăra un teren sau o locuință), la același nivel cu cadoul dat copiilor/nepoților (20% dintre respondenți aleg aceste variante). O investiție, alta decât cea imobiliară, ar fi opțiunea a 10% dintre români, în vreme ce 9% declară că ar dona banii. Alte opțiuni au mai fost achitarea ratelor, renovarea, economisirea, achiziția unui autoturism sau îngrijirea sănătății (2%).
Sondajul IRES a fost realizat în perioada 7-10 ianuarie 2019, pe un eșantion de 972 persoane reprezentativ pentru populația adultă a României, prin metoda CATI. Rata de eroare este de plus minus 3,1%. Sondajul a fost publicat de revista Sinteza, în numărul 59.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu