Sondaj. Cine este de vină că TVR a pierdut Eurovision și Euro 2016

Pentru prima oară din 1989, TVR nu a avut acces la concursul Eurovision și, cel mai probabil, nu va transmite nici campionatul european de fotbal. Datoriile televiziunii publice către EBU s-au acumulat începând din 2008, depășind 12 milioane de euro. În urmă cu patru ani, TVR s-a aflat în situația de a pierde meciurile de la Euro și Jocurile Olimpice din Londra, dar guvernul a plătit în ultima clipă o parte din datoriile către European Broadcasting Union.



Guvernul Cioloș susține că actualul Executiv nu răspunde pentru situaţia de fond a TVR, o instituţie aflată în subordinea Parlamentului, care trebuia să-i aleagă o conducere. Cioloș a trimis propuneri legislative la Parlament, pe 28 martie, aşa încât modificările legii să poată fi făcute în timp util, se arată într-un comunicat al Executivului. Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a susținut că în actualul cadru legal nu se poate plăti doar datoria pentru EBU. Cele mai mari datorii ale televiziunii publice sunt către bugetul de stat.

O luptă a orgoliilor, după refuzul de a-l valida pe Orbean
La sfârșitul lunii martie, Parlamentul nu l-a validat în funcția de preşedinte-director general pe George Orbean, nominalizat de Guvern. Parlamentarii pun refuzul premierului de a finanța TVR pe seama acestui diferend cu Executivul. Georgică Severin, președintele Comisiei de Cultură, a spus că l-a informat pe premier despre precedentele în domeniu, Franța sprijinind televiziunea publică în 2008, cu 150 de milioane de euro, ajutor de stat eligibil UE. Existau mijloace legale, dar nu s-a vrut, a concluzionat Severin.

Refuzul avantajează firmele private, care pot prelua drepturile de retransmisie pentru o parte din competițiile sportive. "Este o mare afacere, în condițiile în care televiziunile private nu au restricții la difuzarea reclamelor, ca televiziunea publică", ne-a declarat Severin.

Executările silite, cât datoria către EBU

O parte a angajaților au dat în judecată TVR și au obținut titluri executorii pentru recuperarea creșterilor salariale care nu au mai fost acordate din 2008. Suma plătită acestora se apropie de nivelul datoriilor istorice către EBU (62 de milioane de lei).

Citește și: La fel ca în 1989. De fapt, mai rău

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel