Sondaj. Conservatorii spanioli sunt în fața socialiștilor, reprezentați de premierul Sanchez, înaintea alegerilor parlamentare

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Partidul Popular (PP), din opoziția Parlamentului Spaniei, este în fața socialiștilor (PSOE), partidul de guvernământ al prim-ministrului Pedro Sanchez, dar fără o majoritate decisivă, potrivit a două sondaje de opinie publicate sâmbătă.

 

Pentru a-și asigura majoritatea absolută din cele 350 de locuri din camera inferioară a parlamentului, necesare formării unui guvern după alegerile din 23 iulie, PP ar trebui aproape sigur să se alieze cu partidul extremist Vox, au arătat sondajele de opinie, scrie Reuters.

Un sondaj realizat de GAD3 pentru ABC, un ziar de dreapta, a arătat că PP ar putea câștiga 37,2% din voturi, sau 152 de locuri, comparativ cu PSOE, cu 28,5% din voturi și 115 locuri.

PP ar câștiga mai multe voturi decât PSOE și partidul de extremă stânga Sumar împreună, arată sondajul. Sumar ar câștiga 25 de locuri sau 11,4% din voturi, în timp ce Vox ar obține 11,7% din voturi sau 29 de locuri.

Acest lucru ar face ca PP și Vox combinate să aibă puțin peste cele 176 de locuri necesare majorității, potrivit sondajului în care 6.501 de persoane au fost intervievate telefonic, în perioada 29 iunie-14 iulie. Sondajul a avut o marjă de eroare de 1,2%.

Între timp, cota de vot deținută de PP a scăzut ușor conform unui sondaj realizat de 40 dB pentru El Pais, un ziar de centru-stânga.

PP ar câștiga 32% din voturi sau 133 de locuri, cu un loc în scădere față de un sondaj anterior publicat vineri, în timp ce PSOE ar câștiga 28,3% din voturi, sau 109 locuri, nefiind nicio schimbare față de sondajele anterioare.

Cota de voturi a celor de la Vox ar rămâne aceeași ca în sondajele anterioare conduse de același ziar, la 14,6%, sau 39 de locuri, în timp ce Sumar ar câștiga 13,8% din voturi sau 38 de locuri, cu cinci locuri mai multe decât într-un sondaj publicat vineri.

Sondajul pentru El Pais a presupus interviuri telefonice cu 2.000 de persoane în perioada, 10-14 iulie, cu o marjă de eroare de 2,2%.

Alegerile la termen ar fi avut loc până în decembrie, dar Sanchez a convocat alegeri anticipate după ce stânga s-a descurcat prost la alegerile regionale din mai, aparent sperând să prindă PP-ul pe un picior greșit și să forțeze principalul partid de opoziție să facă campanie, în timp ce negocia, de asemenea, acorduri incomode de coaliție post alegeri locale cu Vox.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel