Cel mai recent sondaj de opinie realizat de Centrul de Studii și Cercetări Infopolitic (CSCI) și prezentat sâmbătă la Antena 3, în emisiunea "Q&A cu Alessandra Stoicescu", arată surprize în intenția de vot a românilor la alegerile prezidențiale. Liderul PNL Crin Antonescu se poziționează în urma președintelui Partidului Forța Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, în preferințele electoratului. Profesorul Bogdan Teodorescu nu este însă surprins de rezultate, deoarece liderul liberalilor decontează nu numai ruperea USL, ci și faptul că s-a dus alături de Traian Băsescu.
Rezultatele cercetării cu privire la intenția de vot a românilor la alegeri prezidențiale dacă scrutinul ar avea loc duminica viitoare arată următoarele:
Victor Ponta - 43%, o creștere de trei procente
Mihai Răzvan Ungureanu - 21%, o creștere de șapte procente
Crin Antonescu - 9%, scădere de trei procente
Elena Udrea - 7%, scădere
Dan Diaconescu - 6%
Corneliu Vadim Tudor - 5%
Cătălin Predoiu -5%
Kelemen Hunor - 4%
După cum se observă, liderul PNL Crin Antonescu îşi continuă picajul şi a mai pierdut câteva procente, iar rezultatul arată că președintele liberalilor se află mai jos decât propriul partid.
Bogdan Teoodorescu: Nu mă surprinde nimic. Crin Antonescu decontează ruperea USL
Sociologul Bogdan Teodorescu a arătat că rezultatul confirmă ceea ce a avansat el cu puțin timp înainte de ruperea USL, cine va fi considerat de cetățean vinovat de această ruptură, va deconta.
"În momentul de față nu mă surprinde nimic. Este un candidat unic pe partea stângă, Victor Ponta, și sunt mulți candidați în zona cealaltă a spectrului politic. Pe primul loc, între ei, se află, ca de foarte multă vreme, Mihai Răzvan Ungureanu, care își excede foarte mult partidul din care provine, care este la 3-4%, El cumulează voturile atât ale PDL-iștilor, cât și se pare ale unor liberali și ale altor oameni răspândiți în formațiuni minuscule în partea cealaltă a spectrului politic românesc. Din acest punct de vedere nu este nimic nou. Scăderea d-lui Antonescu este extrem de previzibilă. Crin Antonescu, prin decizia pe care a luat-o de a pleca din USL și de a-și construi un discurs împotriva foștilor aliați și în concordanță cu mesajele pe care le dă Traian Băsescu și ceilalți oameni din partea dreaptă, precum și zvonurile foarte insistente la alianța lui fie cu PDL, fie cu o structură a dreptei, este penalizat de o bună parte a electoratului domniei sale care este un electorat anti-Băsescu. Este o penalizare foarte dură pentru că dl Antonescu a luat în spatele său cam întreaga povară a ruperii USL. El nu decontează împreună cu partidul său, care a pierdut semnificativ mai puține puncte decât a pierdut Crin Antonescu. Probabil din acest punct de vedere este destul de clar de ce partidul său sau o parte din partidul său se orientează spre Klaus Iohannis", a explicat Bogdan Teodorescu.
Citește și Antonescu îl amenință pe Ponta: Dacă devin președinte ...
"Crin Antonescu este principalul perdant al deciziei de rupere a USL și principalul care a decontat acest lucru", a mai spus sociologul.
În opinia lui Bogdan Teodorescu, o altă explicaţie ar fi că electoratul anti-Băsescu a rămas doar în apanajul lui Victor Ponta, după ce liderul liberal pare că este tot mai apropiat de Traian Băsescu.
"A lăsat zona anti-Băsescu complet în mâna unui singur om, care este Victor Ponta. În acest moment, Victor Ponta nu are niciun contracandidat pe această pătură electorală, spațiul românilor care nu-l plac pe Traian Băsescu. A intrat într-un spațiu aglomerat, alături de Udrea, alături de Predoiu, alături de Băsescu, alături de Neamțu, alături de Ungureanu în zona celor care-l contestă pe Victor Ponta și îl susțin pe Traian Băsescu. A părăsit un spațiu electoral definit de această luptă împotriva regimului Băsescu, spațiu electoral datorită căruia domnia sa a intrat în Parlament", a mai spus Bogdan Teodorescu.
Erorile PNL
Ulterior, sociologul și-a argumentat afirmația, precizând că PNL a făcut două erori: a plecat din USL și s-a dus alături de Traian Băsescu.
"Problema care nu trebuie uitată este că în Parlamentul României nu există niciun deputat liberal, social-democrat sau conservator, ci USL-iști, fiindcă toți au fost votați sub acest semn electoral - USL -, fiindcă ei au acceptat conceptul principal al USL care este anti-Băsescu. Ori, cei care au părăsit acest semn electoral sunt liberalii. În acest moment, ei semnând o moțiune de cenzură cu d-na Udrea alături, cu D-na Anastase, cu Flutur și ceilalți alături, ei au încălcat acorduri și angajamente luate sub sigla USL, siglă datorită căreia se află în Parlament. Lumea a votat USL, nu PNL, nu PSD, nu PC. Cei care au părăsit USL, liberalii, sunt sancționați și din acest punct de vedere, pentru că cetățenii i-au încărcat cu voturi cu un anumit scop. Ei nu au părăsit USL și au rămas tot acolo, ci s-au dus alături de Traian Băsescu, ceea ce este foarte greu de explicat oamenilor care au pus ștampila pe ei în 2012, într-o foarte mare măsură, mergând pe ideea luptei împotriva lui Traian Băsescu", a explicat sociologul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News