Un studiu pe un eșantion reprezentativ la nivel național a fost realizat în 3 iulie de către IRES, a declarat prof. Vasile Dâncu, președintele Institutului. Potrivit acestuia, grecii au fost demonizați în ultima vreme, mai ales pe rețelele sociale, iar stereotipurile negative au început să prindă. Astfel, 35% dintre români credeau că atributul de leneș se potrivește poporului grec, în timp ce împotrivă erau doar 45%. Peste 50% dintre români cred că grecii sunt cheltuitori (contra 25%), 32% că sunt iresponsabili (contra 49%), 34% aroganți (contra 43%).
Întrebați fiind cu cine țin, 25% dintre repondenți au spus că subiectiv sunt alături de poporul elen, alături de creditori fiind 38%, a declarat prof. Vasile Dâncu într-un interviu acordat site-ului Calea Europeană.
Dacă referendumul ar fi avut loc în România, s-ar fi ar fi votat pentru austeritate, arată prof. Dâncu.
"În afara unor intelectuali de stânga și a unor jurnaliste romantice, majoritatea românilor au fost de partea occidentalilor, a spus Vasile Dâncu. Suntem deja foarte docili, o națiune suprasocializată, popor vegetal cum spunea Ana Blandiana înainte de 1989. Dar, dincolo de romantisme revoluționare, cred că noi, românii, avem un complex istoric care ne împinge spre respectarea obligațiilor. Și Ceausescu a păcătuit plătind datoriile, cautând să taie orice legătură de dependență față de lumea finanțelor internaționale (...) Cred că noi am fi votat altfel, peste 60 la sută pentru acceptarea planului de austeritate. Românii, în majoritatea lor statistică, nu au aderat la ideea "eroismului" grec în neplata datoriilor. În fond, grecii nu au avut alternative de votat; stiau oricum ca datoriile lor nu pot fi platite, ca urmeaza noi negocieri, l-au salvat pe Tsipras pentru ca celelalte partide si politicieni sunt la pământ".
Politicienii români nu ar fi îndemnat la nesupunere
Vasile Dâncu consideră că politicienii români ar fi procedat la fel ca cei greci, acumulând datorii, dar nu ar fi îndemnat la nesupunere, orice discurs eurosceptic fiind interpretat la noi ca anti-occidentalism sau atitudine pro-rusească.
Cât privește situația din Grecia, prof. Dâncu crede că explicația votului de la referendum este că grecii nu au vrut să valideze o sărăcie autoimpusă. " Fiesta facuta de greci duminica seara nu a adus nici o solutie, a fost ca la o betie, a doua zi te trezesti fara bani si cu mari dureri de cap. Victoria lor, una "a la Pyrus", este doar o amăgire de o seara. In plus, constata si mari economisti, au fost impinsi sa voteze NU de intreaga situatie, un vot cu DA, ar fi redeschis o lunga perioada de saracie consimtita. Asa, macar, saracia care va veni o sa fie perceputa ca fiind una care vine din alta sursa decat Grecia. Desi, sunt vinovati politicienii lor dar exista chiar si o vinovatie colectiva: ei au votat clasa politica".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu