Iată ce arată rezultatele unui sondaj CURS cu privire la intenția de vot la alegerile parlamentare.
Institutul de sondare CURS a realizat un sondaj în perioada 28 martie - 11 aprilie, pe un eșantion de 2.750 de respondenţi în vârstă de 18 ani şi peste, faţă-în-faţă, la domiciliul respondenţilor. Marja de eroare este de +/-1,9%.
Una dintre întrebările sondajului CURS se referă la alegerile parlamentare. Dacă ar avea loc alegeri parlamentare duminică și ar candida principalele partide care există acum pe scena politică, cei mai mulți români ar vota PSD - 35%. Partidul Național Liberal ar fi votat de 23% dintre români. Pe locul al treilea, conform rezultatului, s-ar afla AUR, cu 12%. USR ar lua 11% din voturi. UDMR și PMP ar face pragul, cu câte 5%.
ProRomânia, PU-SL, APP și Forța Dreptei n-ar trece pragul de 5%.
Următoarele alegeri vor avea loc în 2024. În ciuda prezenței la guvernare, PSD și PNL nu par să se erodeze. Singurul partid picat este USR-ul, care se pare că nu mai urcă pe podiumul electoral cu ocazia alegerilor parlamentare, conform intenției de vot exprimate în sondajul CURS.
AUR, în schimb, pare să-și păstreze electoratul și chiar să mai câștige câteva procente, luând fața USR-ului. Surpriza ar fi reprezentată de așa-numitul partid al lui Traian Băsescu, PMP-ul.
Amintim că în mai 2023 urmează rocada PNL - PSD la guvernare. La acel moment, premierul va fi schimbat. Nicolae Ciucă va ceda postul de prim-ministru, după cum a spus recent și președintele PSD, Marcel Ciolacu, și a confirmat și Rareș Bogdan, lider al PNL. Deși înainte existau șanse să continue în funcție Nicolae Ciucă, odată cu preluarea șefiei PNL, social-democrații au apreciat că situația s-a schimbat. În PNL, conform poziției oficiale, au fost unele nemulțumiri cauzate de faptul că premierul nu este și președintele partidului - ceea ce ar fi făcut ca propunerile din partid să fie susținute mult mai simplu în Guvern, au arătat unele declarații publice. Însă acest aspect s-a rezolvat rapid.
Pe măsură ce nemulțumirile cresc în societate, apar partide noi, mici, conduse de lideri vechi. Deși au intrat în grila sondajului, aceste partide abia înregistrate încă nu au șanse de a obține un rezultat care să conteze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu