Cercetările contrazic ideea că toată lumea vrea să fie cât mai bogată, deși mulți americani au răspuns că ar fi nevoie de o avere de 100 de milioane de dolari.
Răspunsul pentru majoritatea oamenilor, conform noilor cercetări efectuate de psihologi universitari, este de 10 milioane de dolari, dar nu și pentru americani, care spun că au nevoie de cel puțin 100 de milioane de dolari.
Academicieni de la universitățile din Bath și Exeter au descoperit că, în ciuda presupunerii că toată lumea vrea să fie cât mai bogată, majoritatea oamenilor spun că ar fi fericiți cu câteva milioane, potrivit The Guardian.
Un studiu efectuat pe aproape 8.000 de oameni din întreaga lume a constatat că, în 86% dintre țări, majoritatea oamenilor credeau că își pot atinge viața ideală cu 10 milioane de dolari sau mai puțin.
În Argentina, India și Rusia, mai mult de 50% dintre oameni au spus că ar dori 1 milion de dolari sau mai puțin.
Cu toate acestea, în SUA, majoritatea oamenilor au spus că ar avea nevoie de cel puțin 100 de milioane de dolari sau mai mult pentru a duce o viață ideală, 31,7% spunând că și-ar dori cel puțin 100 de miliarde de dolari.
În Marea Britanie, majoritatea au spus că 10 milioane de dolari sau mai puțin ar fi adecvat, 13% au spus că ar dori 100 de miliarde de dolari sau mai mult.
”Principiul conform căruia toată lumea este motivată de dorințe nelimitate, blocată pe o bandă de alergare consumeristă și străduindu-se să acumuleze cât mai multă bogăție poate, este neadevărată”, a spus studiul publicat în Nature Sustainability.
”Credința în acest principiu a avut, de asemenea, consecințe grave asupra sănătății planetei. Efortul de a crește în mod continuu bogăția individuală și urmărirea creșterii economice nesfârșite au avut un cost mare. Pe măsură ce bogăția a crescut, la fel au crescut și utilizarea resurselor și poluarea”, a continuat studiul.
”Ideologia dorințelor nelimitate, atunci când este portretizată ca natură umană, poate crea presiune socială pentru ca oamenii să cumpere mai mult decât doresc de fapt”, a spus Dr. Paul Bain, cercetător principal la departamentul de psihologie de la Universitatea din Bath. „
”Descoperirea faptului că viețile ideale ale majorității oamenilor sunt de fapt destul de moderate ar putea face ca oamenii să se comporte mai ușor din punct de vedere social în moduri care sunt mai aliniate cu ceea ce îi face cu adevărat fericiți și să sprijine politici mai puternice pentru a ajuta la protejarea planetei”, a continuat acesta.
Dr. Renata Bongiorno, coautor al raportului și psiholog social la Universitatea Bath Spa și la Universitatea din Exeter, a declarat:
”Descoperirile sunt o reamintire clară a faptului că opinia majorității nu este neapărat reflectată în politicile care permit acumularea de sume excesive de avere de către un număr mic de indivizi.
Dacă majoritatea oamenilor luptă pentru o bogăție limitată, politicile care sprijină dorințele mai limitate ale oamenilor, cum ar fi o taxă pe avere pentru a finanța inițiative de sustenabilitate, ar putea fi mai populare decât este adesea descris”, a concluzionat aceasta.
O coaliție din ce în ce mai mare de politicieni și formatori de opinie solicită introducerea impozitelor pe avere în întreaga lume pentru a ajuta la reducerea decalajului ”uimitor” dintre cei mai bogați și cei mai săraci din societate.
Rowan Williams, fostul arhiepiscop de Canterbury, a cerut guvernului Marii Britanii să impună un impozit pe avere pentru cei superbogați pentru a ajuta la combaterea ”inegalității în spirală”, despre care el a spus că dăunează profund moralului și încrederii noastre colective.
”Inegalitatea în spirală este o problemă majoră în societatea noastră și toate dovezile sugerează că acest lucru dăunează profund moralului și încrederii noastre colective”, a spus Williams.
”Un impozit pe avere de genul pe care îl susținem recunoaște că recompensele extrem de disproporționate pentru un număr foarte mic de cetățeni nu vor contribui la o comunitate națională coerentă și justă”, a mai declarat acesta.
Williams le-a spus celor superbogați că nu ar trebui să vadă răsplătirea către societate în general ca pe o povară fiscală, ci ca pe ”o oportunitate de a construi o economie stabilă, durabilă, care să funcționeze pentru toată lumea”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu