Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în noiembrie 2023, aproape 50% dintre români consideră că Republica Moldova este mai apropiată de România şi de UE, în timp ce 15% cred că țara vecină este mai apropiată de Rusia și Uniunea Eurasiatică (pondere în scădere cu 10 procente față de acum 10 ani).
Vă prezentăm pe larg, în cele ce urmează, rezultatele celei de a șaptea părți din cercetarea sociologică, cu mențiunea că prezentarea grafică a sondajului poate fi descărcată la: https://www.inscop.ro/wp-content/uploads/2023/12/14.12.2023-Sondaj-INSCOP-News.ro-Partea-7-Basarabia.pdf
Metodologie: Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 20 – 27 noiembrie 2023. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.
Remus Stefureac – director INSCOP Research: ”Cea mai semnificativă evoluție din ultimii 10 ani a percepției românilor cu privire la Republica Moldova este scăderea cu 10 procente a ponderii celor care declară că Basarabia este mai apropiată de Rusia. De asemenea, ponderea celor care cred că Republica Moldova se va integra în Uniunea Europeană sau se va uni cu România este mai mare decât a celor care cred că va rămâne așa cum este în prezent sau se va apropia de Rusia. Analizând în ansamblu datele, concluzia principală este că opinia publică are o evaluare mai realistă a Republicii Moldova, conectată la evoluțiile pozitive din ultimii ani.”
Apropierea Republicii Moldova de Est sau de Vest
47.1% dintre români sunt de părere că Republica Moldova/Basarabia este mai apropiată de România și Uniunea Europeană (față de 51.7% în noiembrie 2013), 15% de Rusia și Uniunea Eurasiatică (față de 25.7% în noiembrie 2013), iar 27.2% nici una, nici alta (față de 15.8% în noiembrie 2013). Ponderea non-răspunsurilor este de 10.7% (față de 6.8% în noiembrie 2013).
Analiza socio-demografică: Persoanele peste 45 de ani, cei inactivi pasivi, locuitorii din București și din regiunea Nord-Est sau Nord-Vest sunt de părere că Republica Moldova/Basarabia este mai apropiată de România și Uniunea Europeană într-o proporție mai mare decât restul populației. Cred că Republica Moldova/Basarabia este mai apropiată de Rusia și Uniunea Eurasiatică mai ales: tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educație superioară, gulerele albe, locuitorii din regiunea Sud-Est și cei cu venituri mai ridicate.
Viitorul Republicii Moldova
Întrebați ce cred că se va întâmpla în viitor cu Republica Moldova/Basarabia, 29.7% cred că va rămâne așa cum este acum, 28.9% că se va integra în Uniunea Europeană, 16.5% că se va uni cu România, iar 12.4% că se va apropia de Rusia. 12.5% nu știu sau nu răspund la această întrebare.
Aparitii in mass-media ale sondajelor INSCOP Research
-------------------------------------------------------------------------------------------------
INSCOP RESEARCH (www.inscop.ro) este o companie privată de cercetări sociale și marketing înființată în 2013. Specialiștii INSCOP Research au împreună o experiență de peste douăzeci de ani în activitățile de cercetare sociologică, comunicare publică, științe politice și activități academice. Astăzi, INSCOP Research este una dintre cele mai active și mai respectate instituții de cercetare a opiniei publice din România, o companie cu standarde etice riguroase, apreciată pentru calitatea și imparțialitatea produselor sale. Studiile realizate de INSCOP Research sunt citate în mii de articole în presa românească și internațională, în rapoarte oficiale naționale și internaționale, în evaluări de specialitate ale unor think-tank-uri românești și internaționale prestigioase sau în publicații academice. INSCOP Research oferă o gamă largă de servicii cantitative și calitative, analize statistice pentru clienți corporate, instituții internaționale sau organizații politice. Produsele INSCOP Research au la bază metodologii riguroase, echipe experimentate de culegere a datelor pe teren, telefonic sau online și experți specializați în analiza complexă a datelor. INSCOP Research colaborează cu parteneri interni și internaționali cu reputație și competență demonstrate care asigură un înalt grad de acuratețe a rezultatelor cercetărilor. INSCOP Research și Bullfinch Group din SUA au încheiat un parteneriat de colaborare prin intermediul căruia își oferă sprijin reciproc în efectuarea de studii sociologice în România, în alte țări din regiune și în Statele Unite ale Americii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu