Peste 90% dintre români susţin că nu ar mai vota pentru funcţia de primar o persoană care este cercetată sau judecată pentru fapte de corupţie, în timp ce 88,4% sunt de părere că personalităţile publice care sunt condamnate definitiv pentru corupţie nu ar mai trebui să ocupe niciodată o funcţie publică. Datele reies dintr-un sondaj realizat de INSCOP Research, la comanda cotidianului 'Adevărul', în perioada 23 octombrie - 1 noiembrie.
Astfel, 91,9% dintre cei chestionaţi nu ar mai vota pentru funcţia de primar al localităţii o persoană care este cercetată sau judecată pentru fapte de corupţie, 5,4% ar vota în continuare o persoană care este cercetată/judecată pentru fapte de corupţie, iar 2,7% au spus nu ştiu/nu răspund.
Potrivit sondajului, 88,4% dintre români susţin că personalităţile publice care sunt condamnate definitiv pentru corupţie nu ar mai trebui să ocupe niciodată o funcţie publică. Pe de altă parte, doar 8% dintre subiecţi apreciază că persoanele condamnate pentru fapte de corupţie ar trebui să ocupe funcţii publice după ce îşi execută pedeapsa.
Conform sondajului, acţiunile statului de combatere a corupţiei sunt importante şi foarte importante pentru români, majoritatea acestora considerând că persoanele publice condamnate pentru fapte de corupţie nu ar mai trebui să ocupe niciodată o funcţie publică.
[citeste si]
Potrivit marii majorităţi a populaţiei, acţiunile statului de combatere a corupţiei sunt foarte importante (50,1%) şi importante (36,7%). Doar 8,7% dintre români consideră fenomenul corupţiei puţin important, iar 1,7% îl apreciază ca deloc important. Nu ştiu sau nu răspund - 2,7% dintre subiecţi.
De asemenea, 46,7% dintre cei chestionaţi consideră că persoanele acuzate de fapte de corupţie sunt vinovate indiferent de decizia finală a judecătorilor, în timp ce 44,9% dintre români le acordă prezumţia de nevinovăţie până la decizia finală a judecătorilor.
56,6% dintre subiecţii chestionaţi sunt de părere că doar unii oameni politici din România sunt corupţi, în timp ce 41% opinează că toţi politicienii sunt corupţi. Doar 0,6% dintre români consideră că nu există oameni politici corupţi în România, iar 1,8% nu ştiu sau nu răspund.
Volumul eşantionului a fost de 1.098 persoane, având o eroare maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu