Sondaj în Rusia despre "operaţiunea militară specială" din Ucraina. Ce vor cetăţenii să facă Putin

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

În Rusia a avut loc un sondaj cu privire la "operaţiunea militară specială" desfăşurată de armata rusă în Ucraina. 

Operaţiunea militară specială a Rusiei din Ucraina este cu certitudine sau cel puţin una reuşită, consideră 62% dintre cetăţenii ruşi chestionaţi, în timp ce 19% nu sunt de această părere, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de Serviciul sociologic Russian Field şi publicat de publicaţia "Kommersant".

Ruşii chestionaţi au declarat că ar urma să aprobe o decizie a preşedintelui rus de a pune capăt operaţiunii speciale, dar, totodată, ar aproba şi o decizie de a lansa o nouă ofensivă. Mai mult de jumătate dintre ruşii care au luat parte la acest sondaj, consideră că operaţiunea militară specială din Ucraina s-a prelungit şi, potrivit unei treimi dintre ruşii chestionaţi, ostilităţile vor dura mai bine de un an, reiese din sondajul recent realizat de Serviciul sociologic Russian Field. În acelaşi timp, 60% dintre respondenţi ar susţine decizia lui Vladimir Putin de a lansa un nou atac asupra Kievului, dar, în acelaşi timp, 65% ar fi de acord cu intenţia preşedintelui de a opri operaţiunea specială şi de a semna un acord de pace. Experţii consideră că astfel de diferenţe de opinii au legătură cu lipsa unei dorinţe a societăţii ruse de a se gândi la marile probleme politice. Studiul a fost realizat prin sondaj telefonic, în perioada 28-31 iulie. La el au participat 1.609 de respondenţi din opt districte federale. Autorii studiului avertizează că rezultatele sale la o serie de întrebări despre ceea ce se întâmplă în Ucraina ar putea să nu coincidă cu situaţia reală, deoarece "ruşilor le este teamă să vorbească despre acest subiect - numărul celor care au refuzat să răspundă a crescut, în timp ce gradul de sinceritate a scăzut", arată Kommersant, conform Rador.

6 din 10 ruşi cred că "operaţiunea specială" durează prea mult

Opinia potrivit căreia operaţiunea militară specială a Rusiei în Ucraina durează prea mult a fost susţinută de 59% dintre participanţii la sondajul Russian Field. 33% au susţinut că operaţiunea specială "cu certitudine" durează prea mult, în timp ce 26% au spus că cel mai probabil' că durează prea mult. 28% dintre respondenţi nu împărtăşesc aceste opinii, iar 13% au declarat că le este dificil sau au refuzat să răspundă la această întrebare.

În acelaşi timp, 41% dintre respondenţi au recunoscut că sunt obosiţi de ştirile despre desfăşurarea operaţiunii militare ruse din Ucraina, în timp ce majoritatea (56%) au precizat că nu-i încearcă astfel de sentimente. 30% dintre respondenţi au declarat că operaţiunea specială din Ucraina va continua mai bine de un an, 18% consideră că ostilităţile se vor încheia într-un an. 20% dintre respondenţi speră finalizarea lor în termen de şase luni, iar doar 13% dintre cei chestionaţi sunt optimişti cu privire la încheierea ostilităţilor în termen de la o lună până la trei luni.

Aproape două treimi dintre bărbaţi spun că nu sunt pregătiţi să meargă în Ucraina

62% dintre ruşii care au luat parte la sondaj sunt siguri că operaţiunea specială rusă este cu certitudine sau cel puţin reuşită, 19% nu sunt de această părere, iar 19% au susţinut că le este greu să răspundă. În acelaşi timp, aproape două treimi dintre bărbaţii chestionaţi (62%) nu sunt pregătiţi să participe la ostilităţile din Ucraina, dacă vor avea ocazia - cu şase puncte procentuale mai mult faţă de un sondaj similar, care a fost realizat în a doua jumătate a lunii mai.

29% dintre respondenţi şi-au exprimat dorinţa de a participa la operaţiunea specială, iar, cel mai frecvent, persoanele, cu vârsta cuprinsă între 45 şi 59 de ani, (37%), recunosc acest lucru, în timp ce în cazul bărbaţilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 29 de ani doar 23% recunosc deschis.

De asemenea, nu există atât de mulţi oameni care doresc să ajute financiar armata rusă: 67% nu sunt pregătiţi să-şi doneze fondurile proprii în sprijinul operaţiunii speciale, iar 12% sunt de acord să cheltuiască nu mai mult de o mie de ruble pentru aceasta, lunar.

Pericolul unei crize îi îngrijorează pe ruşi mai mult decât utilizarea armelor nucleare.

Ruşii îl susţin pe Putin şi dacă va continua invazia, şi dacă o opreşte

O decizie a preşedintelui Vladimir Putin de a anunţa lansarea mâine a unui nou atac asupra Kievului ar fi susţinută de 60% dintre respondenţi, iar 26% ar fi împotrivă. De remarcat faptul că sociologii au înregistrat aproape aceleaşi cifre atunci când repondenţii au răspuns la întrebarea cu privire la o decizie ipotetică a preşedintelui potrivit căreia mâine ar fi suspendată operaţiunea specială rusă şi ar fi semnat un acord de pace: 65% ar aproba această decizie, iar 28% ar fi împotrivă. În general, 52% dintre respondenţi au fost în favoarea continuării operaţiunii militare, iar 38% în favoarea trecerii la negocieri de pace.

Autorii studiului notează că, în perioada de la mijlocul lunii martie până la sfârşitul lunii iulie, raportul dintre susţinătorii şi oponenţii operaţiunii speciale (militare ruse, n.r.), a rămas practic neschimbat: acum 69% dintre respondenţi o susţin, 23% sunt împotrivă şi 8% au susţinut că le este dificil să răspundă sau au refuzat să răspundă.

Potrivit politologului Aleksei Makarkin, faptul că majoritatea ruşilor sunt pregătiţi să aprobe două decizii total opuse ale lui Vladimir Putin - cea de a opri operaţiunea specială şi cea de a începe o nouă ofensivă - poate fi considerată o expresie a încrederii faţă de preşedinte. În plus, există o atitudine înrădăcinată în societate potrivit căreia autorităţile ştiu mai bine ce au de făcut cetăţenii şi că oameni simpli nu se pricep la politica actuală şi nici nu vor să facă politică, continuă expertul.

El aminteşte că atunci când, pe la sfârşitul anilor 1980 şi începutul anilor 1990, pe lângă preocupările personale şi casnice, oamenii se confruntau şi cu problema responsabilităţii pentru face o alegere, a avea o opţiune politică, acest fapt a cauzat un disconfort psihic în rândul unei părţi semnificative din populaţie.

Atunci a existat o astfel de cerere din partea populaţiei: autorităţile să ne spună la televizor cum trebuie să procedăm corect, iar autorităţile nu le-a spus. Ulterior această categorie a societăţii a fost mulţumită că a apărut în viaţa politică Putin, care şi-a asumat această responsabilitate, notează domnul Makarkin. Prin urmare, astăzi poporul are efectiv încredere în preşedinte, care le-a permis să nu se gândească la politica actuală, a conchis politologul, titrează publicaţia Kommersant.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel