Situația economică a României s-a înrăutățit și asta resimt mulți români.
Cei mai mulți români, adică 69,5%, consideră că direcția în care se îndreaptă lucrurile în România este una greșită.
Pentru 41,4%, situația financiară de astăzi este mai proastă decât în urmă cu un an.
Cum va fi situația lor peste 1 an? 22,7% speră că mai bună. 42,3% consideră că va fi la fel. 29,1% spun că mai proastă, ca 6% să nu aibă răspuns.
Cea mai importantă sursă de îngrijorare a românilor este starea de sănătate, fie proprie, fie a familiei, respectiv 26,9%. 19,7% sunt îngrijorați de creșterea prețurilor, iar 19,5% sunt îngrijorați de corupție.
Remus Stefureac, director INSCOP Research, a explicat: ”După o succesiune aproape nesfârșită de crize diverse, populația României are o evaluare realist-pesimistă asupra direcției în care se îndreaptă țara, respectiv asupra evoluției economiei și a stării financiare personale. Două treimi dintre români cred că țara merge într-o direcție greșită, iar o cincime indică o direcție bună. În ceea ce privește evoluția economiei puțin peste 40% anticipează o evoluție negativă în timp ce aproape 50% cred că economia fie va stagna, fie va avea o evoluție pozitivă. Cea mai interesantă fotografie este însă comparația cu situația din urmă cu 10 ani (2013) când INSCOP Research a adresat o întrebare similară în cadrul Barometrului Adevărul despre România și care arată o evaluare aproape identică a evoluției economiei. Evaluarea stării financiare a familiei comparativ cu cea din urmă cu un an este, evident, mai degrabă negativă. Estimarea situației financiare personale viitoare este însă una mai echilibrată, majoritatea declarând că va fi similară celei din prezent. Cele mai mari surse de îngrijorare sunt starea de sănătate proprie și a familiei, creșterea prețurilor și corupția”.
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 15 – 22 septembrie 2023. Metoda de cercetare fiind interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1550 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.49 %, la un grad de încredere de 95%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu