Cea mai mare parte a votanților români ar alege PSD-UNPR la alegerile europarlamentare, dacă acestea s-ar organiza în weekend-ul viitor, relevă un sondaj INSCOP, realizat la comanda Adevărul. La distanță destul de mare se situează PNL-PC, urmate de PDL și PPDD.
Preferințele românilor se îndreaptă în măsură de 38,8% către PSD-UNPR (38,6% în martie, 40,2% în aprilie şi 39% în mai-iunie) pentru alegerile europarlamentare, în timp ce 19,3% dintre români ar vota cu PNL-PC (38,6% în martie, 40,2% în aprilie şi 39% în mai-iunie).
PDL ar obține un procent de 14,2% la europarlamentare, în timp ce partidul lui Dan Diaconescu, PPDD, înregistrează o scăderea luna aceasta, ajungând la 6%. Pe locul al cincilea rămâne alianța D.A (PNȚCD - FC), cu un procent de 5,5%, la egalitate cu Mișcarea Populară, a cărei intenție de vot a fost măsurată prima oară în luna iulie. UDMR cunoaște o ușoară creștere, atingând 5,3%.
Din totalul respondenţilor care au fost chestionaţi, 23% au declarat că nu sunt hotărâţi, 14,3% au indicat că nu se vor prezenta la vot, iar 5,6% au declarat că nu ştiu sau nu au răspuns, informează Agerpres.
Cum stă USL în preferințele românilor pentru parlamentare, după aproape 7 luni de la scrutinul din decembrie
Pentru viitoarele alegeri parlamentare USL continuă să conducă topul preferințelor, cu o cifră de 57% (60,1% în martie, 59,7% în aprilie şi 58,8% în mai-iunie). PDL se învârte în jurul cotei de 15,1% (15,6% în mai-iunie, 15,2% în aprilie şi 14,1% în martie).
PPDD cunoaște o scădere în preferințele românilor și pentru scrutinul parlamentar, ajungând acum la 7,4%. Alianța D.A beneficiază de 5,1% intenție de vot, iar UDMR de 5,3%.
Mișcarea Populară, partidul proaspăt înregistrat la Tribunal, atinge pragul electoral, cu un procent de 5,6%.
Din totalul respondenţilor care au fost chestionaţi, 24,9% au declarat că nu sunt hotărâţi, 12,4% au indicat că nu se vor prezenta la vot, iar 4,9% au declarat că nu ştiu sau nu au răspuns.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 12 - 21 iulie 2013. Volumul eşantionului a fost de 1050 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci