Sondaj INSCOP: Românii refuză adoptarea monedei euro

Alegeri prezidentiale 2024

Mai mult de jumătate dintre  cetățenii români au declarat că nu sunt de acord cu renunțarea la moneda națională și consideră libera circulație cel mai important atribut al Uniunii Europene, o dovedește  sondajul de opinie ” Adevărul depre România”,  realizat de INSCOP Research, informeză Agerpres.

Autor: Pancu Raluca

La şase ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, marea majoritate a românilor consideră că dezavantajele se află  într-o proporție aproximativ egală cu cea a avantajelor.  Astfel, în ceea ce privește lista de nemulțumiri a românilor,  49,8% dintre aceștia văd Uniunea Europeană ca răspunzătoare pentru răspândirea crizei economice, 31,1% o corelează cu pierderea identităţii naţionale și  19,9% cu pierderea identităţii religioase. Totodată, 57% dintre românii participanți la sondaj au susținut că nu ar fi de acord cu renunţarea la leu.

Pe de altă parte, avantajele aderării au vizat procentaje semnificative. Astfel  57,1 % dintre respondenți asociază Uniunea Europeană cu democraţia şi drepturile omului,  53,9% cu intervenţia în politica internă a ţării, iar 47,3% dintre respondenţi asociază Uniunea Europeană cu dezvoltarea economică și cei mai mulți, 76,2%, o asociază cu dreptul la liberă circulaţie.

Sociologul Darie Cristea, coordonator proiecte INSCOP, este de părere că  în contextul crizei economice, care a zdruncinat stabilitatea monetară a UE în ultimii cinci ani, trecerea la moneda euro este periculoasă, ” a avut ecou la public”.

” Populaţia nu este pregătită să rişte o schimbare a monedei în condiţiile în care Uniunea Europeană nu a fost capabilă să convingă de faptul că a reuşit să evite criza”, a adăugat acesta. Barometrul de opinie "Adevărul despre România" fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului "Adevărul" în perioada 20 - 28 aprilie, cu participarea a  1.050 persoane. Sondajul reprezintă un proiect de cercetare sociologică, defășurat periodic,  care are în vedere opiniile românilor despre principalele aspecte ale vieţii politice, economice, sociale şi culturale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel