La mijlocul campaniei electorale mai puțin de o treime dintre români știu cine sunt candidații pentru Senat iar mai puțin de jumătate dintre alegători știu cine candidează pentru funcția de deputat în colegiul de care aparțin. Mai mult, peste jumătate dintre electori nu au urmărit campania electorală a candidaților din colegiul lor.
Potrivit celui mai recent sondaj al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), 4 din 10 români nu știu cu cine vor vota pe nouă decembrie, doar 37% dintre electori fiind hotărâți în această privință. În proporție de 19%, românii și-au făcut o idee în această privință, iar 5% știu deja că nu vor merge la votu.
Chiar dacă există un grad ridicat de nehotărâre, 44% dintre cei chestionați susțin că această campanie nu îi va determina să își schimbe opțiunea de vot.
De remarcat că cei mai mulți dintre alegătorii care vor merge la urne în decembrie au aceleași opțiuni de vot ca în 2008. Astfel, 28% dintre respondenți spun că vor vota anul acesta cu același candidat pentru funcția de deputat ca și la alegerile precedente, dar 25% nu știu pentru moment cum vor proceda. Totodată, 25% dintre respondenți au aceeași opțiune ca în 2008 în ceea ce privește senatorul care îi va reprezenta, iar 24% nu știu cum vor proceda.
Criteriile cele mai importante, indicate spontan de respondenți, în procesul de alegere a candidatului au fost corectitudinea (19%), urmată de partidul de care aparține (10%) și activitatea respectiv promisiunile candidatului (8% / 7%).
Deși suntem în mijlocul campaniei electorale și majoritatea candidaților și-a prezentat deja proiectele, alegătorii știu prea puține despre senatorii sau deputații care îi reprezintă: - aproape jumătate dintre cetățenii dintr-un colegiu nu știu cum arată senatorul care îi reprezintă, iar 36% nu au văzut niciodată cum arată deputații care îi reprezintă, televiziunea este mediul predominant în care parlamentarii au fost remarcați de electorat; - doar 1 din 5 români își amintesc promisiunile senatorului, iar 1 din 3 și le amintesc pe cele ale deputatului; - 16% dintre cei intervievați știu care este meseria de bază a senatorului din colegiul din care fac parte și 20% o cunosc pe cea a deputatului; - 7% dintre cei intervievați susțin că au primit obiecte sau atenții din partea deputatului aflat în funcție, în timp ce din partea senatorului susțin că au primit doar 3% - 37% susțin că senatorul care îi reprezintă e mai degrabă cinstit, 36% declară același lucru despre deputat - Foarte puține persoane știu lucruri despre familia parlamentarilor, despre afacerile lor, despre locul în care pot să găsească biroul lor parlamentarCercetarea sociologică a avut loc în perioada 21-22 noiembrie pe un eșantion de 1.397 de indivizi majori și are o eroare maximă tolerată de ± 2,67%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News