Războiul (24%), criza politică (23%) și creșterea prețurilor (20%) au fost principalele îngrijorări ale românilor în anul 2024.
Șase din zece români cred că 2024 a fost un an mai rău decât 2023 pentru România din perspectiva politicii și a guvernării țării. Peste jumătate dintre români cred că 2024 a fost mai rău decât 2023 pentru România din punct de vedere economic. Paradoxal, 70% dintre români spun că ei au dus-o mai bine sau la fel ca în 2023.
Aproape 60% dintre români sunt mulțumiți de felul în care trăiesc, un sfert sunt destul de nemulțumiți, în timp ce aproape unul din cinci români sunt foarte nemulțumiți. Ponderea celor nemulțumiți este în creștere cu patru puncte procentuale față de anul 2023.
Mulțumirea față de nivelul de trai este mai ridicată în rândul tinerilor, vârstnicilor sau printre cei care locuiesc în mediul urban.
Respondenții care sunt de părere că țara merge într-o direcție bună, persoanele cu studii superioare, votanții PSD, PNL și USR, dar și cei care ar fi votat-o pe Elena Lasconi în turul al doilea alegerilor prezidențiale sunt mai mulțumiți decât media de felul în care trăiesc.
Războiul în zona României (24%), criza politică (23%) și creșterea prețurilor (20%) au fost principalele îngrijorări ale românilor în anul 2024. Criza politică este factorul de îngrijorare care a cunoscut o dinamică majoră față de anul anterior; dacă în urmă cu un an doar 6% dintre români se declarau îngrijorați cu privire la criza politică din țară, în acest an, procentul celor îngrijorați de acest aspect a crescut de aproape patru ori.
Și boala este o îngrijorare în creștere pentru mai mulți români decât în 2023 (14% față de 10%). Pe de altă parte, creșterea prețurilor – factor de îngrijorare pentru aproape o treime dintre respondenți în 2023 – este îngrijorător acum pentru unul din cinci români.
Pentru trei din zece români anul 2024 a fost, din punct de vedere financiar, mai bun decât 2023, iar tot pentru atâția a fost mai rău decât precedentul. Aproape 4 din 10 respondenți spun că acest an a fost la fel ca și 2023, din perspectiva situației financiare.
2024 a fost mai rău sub aspectul banilor în special pentru persoanele cu vârste între 36 și 65 de ani, pentru cei cu educație scăzută sau care locuiesc la sate ori în sudul țării, dar și pentru intervievați care au o percepție negativă asupra direcției în care merge țara, pentru cei care votează cu AUR, POT, dar și pentru respondenții care declară că ar fi votat cu Călin Georgescu în turul doi al alegerilor prezidențiale, dacă acesta ar fi avut loc.
În ceea ce privește starea de sănătate, pentru mai bine de un sfert (28%) dintre respondenți 2024 a fost mai rău decât 2023. Au o percepție mai proastă asupra propriei stări de sănătate cu precădere femeile, respondenții cu vârste între 51 și 65 de ani, cei cu educație scăzută, care locuiesc în Moldova, care sunt de părere că România merge într-o direcție greșită, dar și votanții AUR.
Pentru jumătate (54%) dintre intervievați, din punctul de vedere al stării de sănătate, 2024 a fost la fel, iar pentru doar 18% a fost mai bun.
Situația la locul de muncă, pentru intervievații care sunt activi, a fost, în 2024, mai bună pentru aproximativ un sfert (27%), mai rea pentru un alt sfert (25%) și la fel ca și în anul anterior pentru 48% dintre respondenți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu