Un sfert dintre români își doresc crearea unui nou partid politic în România, arată un sondaj realizat de IRES. Unul din patru români crede că asociațiile pot reprezenta mai bine decât partidele nevoile comunității. Drept dovadă, Fundația Mișcarea Populară, ce ar putea deveni partid, este și ea agreată de alegători, însă numai dacă nu-l include și pe Traian Băsescu, conform Agerpres.
”Unul din patru români consideră necesară apariţia unui nou partid politic în România. Potrivit studiului, 31% dintre respondenţi cred că un nou partid ar trebui să fie de dreapta, 21% optează pentru necesitatea unui nou partid de stânga, iar 22% sunt de părere că un nou partid ar trebui să fie de centru”, spun concluziile studiului.
Cei mai mulți dintre cei care simt nevoia unui nou partid sunt femei ce aparțin mediului urban, din Moldova, cu studii elementare, fără un loc de muncă în prezent și care votează cu PP-DD.
În ochii românilor, Traian Băsescu e piatra de moară a Mișcării Populare
Recent formată, Mișcarea Populară condusă de sociologul Marian Preda,este cunoscută în rândul oamenilor, dar 73% dintre respondenţi nu ar vota-o dacă Traian Băsescu ar face parte din formaţiune. Totodată, unul din şapte respondenţi sunt de părere că fundația a apărut ca o consecinţă a disputelor din cadrul PDL.
”61% dintre respondenţi au auzit de Mişcarea Populară. 38% dintre participanţi au o părere bună şi foarte bună despre aceasta, în timp ce părerea a 46% dintre respondenţi este proastă şi foarte proastă. Mai mult de jumătate (58%) dintre intervievaţi spun că nu ar vota Mişcarea Populară dacă aceasta se transformă în partid politic, în timp ce 28% ar vota în favoarea acesteia. La un eventual scrutin, 9% dintre respondenţi spun că ar vota cu Mişcarea Populară. Procentele reprezintă indicele de acceptabilitate al unei eventuale formaţiuni şi nu indică intenţia propriu zisă de vot. 26% dintre participanţi cred că Mişcarea Populară are o doctrină de centru, 23% o poziţionează la dreapta, în timp ce 14% cred că este de stânga”, mai arată cercetarea sociologică.
Sondajul IRES a fost realizat în 9 aprilie, pe un eşantion reprezentativ de 1.229 de persoane, cu o marjă de eroare de 2,9%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci