Românii dau o palmă Guvernului după propunerile fiscale. 13.694 au spus un mare „NU” măsurilor propuse de actualul Executiv.
Conform unui sondaj online DC News, 75,2% (13694) au spus că nu sunt de acord cu noile propuneri fiscale. Doar 24,8% (4524) au răspuns favorabil. Ca zonă de proveniență, locuitorii din Sălaj sunt „cei mai” fermi când spun „NU” propunerilor fiscale, rezultate fiind: Nu: 80,3% (49), Da: 19,7% (12).
În schimb, „cei mai” mulțumiți sunt buzoienii lui Marcel Ciolacu. Buzăul a votat astfel, fiind sub media voturilor anti-măsuri guvernamentale: Nu: 63,2% (96), Da: 36,8% (56).
Modificările care urmează a fi aduse Codului Fiscal prevăd creșterea unor taxe, inclusiv pe dividende, sponsorizări și limitarea scutirilor aplicate pentru IT-iști, conform documentului. Potrivit unor surse guvernamentale, forma draftului de Ordonanță de Urgență, care a apărut în spațiul public, este veche, fiind neactualizată. Măsurile din draft nu sunt cele finale, unele dintre acestea fiind deja respinse de Coaliție din cauza impactului bugetar. Chiar și așa, toată lumea a reacționat, spunând că măsurile propuse vor afecta enorm mai multe sectoare economice.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat, miercuri, că draftul de ordonanță privind noile măsuri fiscale nu este ultima variantă și că „tulbură apele”.
AmCham România reiterează susţinerea pentru un cadru fiscal echitabil pentru toţi jucătorii din piaţă, care să nu permită nici să nu încurajeze abuzurile, dar să stimuleze investiţiile în special în industriile cu potenţial de consolidare a competitivităţii României la nivel regional, conform unui comunicat al organizaţiei.
În urma unei analize preliminare a propunerilor din varianta de lucru a Ordonanţei, vehiculată în media, membrii AmCham au identificat o serie de propuneri care nu au fost discutate în prealabil cu mediul de afaceri şi nu au trecut prin procesul de consultare publică.
Organizaţia menţionează că transparenţa şi predictibilitatea stau la baza unui mediu de afaceri sănătos, de aceea consideră că unele măsuri adoptate pripit pot avea efecte negative la nivelul economiei româneşti.
În opinia AmCham, unul dintre aspectele care necesită o atenţie suplimentară pentru a nu afecta negativ mediul economic este formula de ajustor fiscal.
„Îngrijorarea companiilor este că acest ajustor (similar cu un impozit pe cifra de afaceri) poate dezavantaja România în comparaţie cu alte ţări din regiune. Printre efectele lui poate fi limitarea capacităţii de a atrage investiţii de tip greenfield, o discriminare nejustificată între companii aparţinând unui grup şi cele care nu au asemenea apartenenţă, sau chiar blocarea planurilor de investiţii ale companiilor stabilite deja în România.
La o primă vedere, se poate concluziona că ajutorul fiscal pune sub semnul întrebării anumite principii de taxare (de exemplu substanţa tranzacţiilor, preţul de piaţă etc.) Ne aşteptăm ca măsurile luate în calcul să ţină cont de prevederile Directivei pentru implementarea impozitului minim (Pilonul 2 BEPS) şi să se coreleze cu legislaţia preţurilor de transfer (de exemplu cu acordurile de preţ în avans emise si ce vor fi emise). Recomandăm analiza experienţei altor ţări care au implementat sau sunt în proces de implementare a unor sisteme similare, precum Polonia sau Australia', se spune în comunicat. Vedeți continuarea aici - https://www.dcnews.ro/amcham-romania-sustine-ca-noile-masuri-fiscale-cele-mai-ample-din-ultimul-deceniu-trebuie-corelate-cu-obiectivele-de-atragere-de-capital_925116.html
De asemenea, supraimpozitarea profesiilor liberale stârnește nemulțumiri printre avocați. Uniunea Naţională a Barourilor se opune ferm măsurii. Vedeți aici detalii - https://www.dcnews.ro/uniunea-nationala-a-barourilor-se-opune-supraimpozitarii-profesiilor-liberale_924995.html
IT-iștii au și ei un mesaj către Guvern: Noile măsuri propuse pun o frână fără precedent procesului de transformare a României - https://www.dcnews.ro/it-istii-mesaj-catre-guvern-noile-masuri-propuse-pun-o-frana-fara-precedent-procesului-de-transformare-a-romaniei_924855.html
Ce face acum Guvernul pare a fi modelul ziarului american Washington Post, dar în variantă românizată. Jurnaliștii de la această publicație primeau informații de la autorități și le prezentau în următorul mod: „conform unor surse, Guvernul intenționează să adopte măsura X". Ulterior, liderii politici evaluau modul în care opinia publică primea aceste informații. Dacă reacțiile erau nefavorabile, guvernanții respingeau ideea și susțineau că a fost vorba doar de speculații ale presei. În schimb, dacă opinia publică reacționa favorabil, decidenții implementau măsura respectivă și își asumau responsabilitatea pentru aceasta. Prin această metodă, ziarul Washington Post își construia influență și notorietate datorită capacității de a obține informații relevante, în timp ce Guvernul SUA testa reacția populației fără a se implica direct.
Acest model pare că este aplicat și astăzi, doar că la alt nivel. Adică se pare că guvernanții testează piața. Aruncă chiar ei câte o informație și văd ce se întâmplă, dovadă că ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat, miercuri, că draftul de ordonanță privind noile măsuri fiscale nu este ultima variantă și că „tulbură apele”.
„Am văzut, din păcate, şi regret nespus că din Ministerul Finanţelor Publice a apărut un proiect de ordonanţă de urgenţă total neadevărat. Nu este ultima formă. Cine se ocupă cu asemenea măgării a dat în sectorul public un proiect de ordonanţă de urgenţă neactualizat. Deciziile în ceea ce priveşte veniturile nu sunt definitivate încă, ele sunt la nivelul coaliţiei. Dacă m-aş pune pe mine astăzi să vă dau răspunsuri la această problemă legată de venituri, mi-aş face un mare rău, m-aş decredibiliza complet, nu eu le decid”, a spus Marcel Boloş.
Ministrul Finanţelor a fost întrebat dacă se are în vedere impozitarea tichetelor de vacanţă.
„Aşa cum am spus, orice a apărut în acel proiect de ordonanţă de urgenţă, fără ca să fie ultima variantă, nu este decât o informaţie care tulbură apele aiurea. Nu pot să vă dau un răspuns definitiv, că aşa va fi sau nu va fi aşa. Nu, nu ştiu să vă răspund la întrebare, chiar nu ştiu”, a precizat Marcel Boloş.
În funcție de reacțiile oamenilor, guvernanții vin și o dau la întors. Iar acum, societatea spune un mare „NU” măsurilor fiscale propuse de Guvern.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News