Bătălia de la referendum a fost tranşată de judecătorii Curţii Constituţionale, dar în perspectiva parlamentarelor se calculează pagubele războiului politic. Adevărul şi Jurnalul Naţional dau publicităţii două sondaje privind intenţia de vot a românilor după episodul referendumului. Sondajul din Adevărul, realizat de IMAS, dă USL la 57,1% şi PDL la 17,8%. În acelaşi timp, sondajul din Jurnalul, realizat de CCSB, dă USL la 62%, în timp ce PDL este cotat la 18,0%.În acelaşi timp, PP-DD este cotat la 14,1 de IMAS şi la 8% în sondajul CCSB. Şanse pentru a intra în Parlament ar mai avea UDMR pe care IMAS îi cotează la 5,8%, în timp ce CCSB cotează UDMR la 6%.
Analistul politic Bogdan Teodorescu consideră că datele din ambele sondaje arată "o cristalizare a intenţiei de vot". El susţine că USL a avut un uşor recul după eşecul de la referendum, dar până la parlamentare avantajul poate fi păstrat.
Sociologul Mirel Palada, din partea CCSB, consideră că datele din prezent indică o intenţie clară de vot pentru USL. El a explicat că cifrele date de ambele sodaje (CCSB şi IMAS) prezintă în mare aceleaşi cifre aflate în marja de eroare.
Pentru analişti diferenţa dintre PDL şi PP-DD ilustrează rezultatul referendumului pentru Dan Diaconescu. Bogdan Teodorescu consideră că sondajul IMAS, care dă PDL dă 18% şi PP-DD la 8%, reprezintă o consecinţă directă a referendumului. "Este clar că Dan Diaconescu este marele pierzător. Nu face parte din acest film, nu vorbeşte nimeni nu el, pentru că nu s-a implicat în bătălie. Referendumul a cristalizat clar două tabere: pro-Băsescu şi anti-Băsescu. Este clar că în această bătălie discută USL prin Ponta şi Antonescu şi Traian Băsescu prin PDL şi apropiaţii. Dan Diaconescu este lăsat în off-side".
Pe lângă cele două formnaţiuni mari USL şi PDL, ar mai avea şanse să intre în Parlament PP-DD şi UDMR. În sondajul IMAS PP-DD are 14,1% intenţie de vot, iar în cel CCSB are 8%. Pentru UDMR, ambele sondaje dau cifre asemănătoare. IMAS cotează UDMR la 5,8%, în timp CCSB cotează UDMR la 6%.
Sondajul CCSB arată totodată că 62% dintre respondenţi sunt nemulţumiţi de decizia Curţii Constituţionale privind invalidarea referendumului de demitere a lui Traian Băsescu, iar 32% mulţumiţi. 6% nu ştiu/nu răspund. Sondajul mai arată că 61% dintre respondenţi sunt de părere că Traian Băsescu ar trebui să-şi dea demisia pentru că 7,4 milioane de români au votat la referendum împotriva sa, în timp ce 34% spun că şeful statului ar trebui să rămână în funcţie. 5% nu ştiu/nu răspund.
Sondajul CCSB a fost realizat în perioda 28 august- 1 septembrie, pe un eşantion de 1004 persoane şi are o marjă de eroare de +_ 3,1%.
Sondajul IMAS a fost realizat în perioada 9-14 august pe un eşantion de 1036 de persoane şi are o marjă de eroare de +_ 3,1%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News