Sondaj: România, în top zece cele mai corupte țări din Uniune. Croația, pretendenta UE, locul secund

romania coruptie UE dece
romania coruptie UE dece

O cercetare realizată la nivel mondial relevă că Slovenia și Croația sunt cele mai corupte țări din Uniunea Europeană. România prinde și ea, din păcate, topul primelor zece, 61% dintre românii cu funcții de conducere în companii declarând că mita și corupția sunt fenomene naționale, potrivit euobserver.com.

Sondajul este realizat anual de o companie finanțată de americani, Ernst & Young, iar acum au fost intervievați 3.459 de angajați ai unor firme din 36 de țări din întreaga lume, inclusiv 20 din Uniunea Europeană. Aceștia au fost întrebați dacă oamenii de afaceri oferă mită pentru a obține contracte sau dacă mint cu privire la averile lor.

96% dintre sloveni au declarat că mita și corupția sunt larg răspândite în țara lor. Croația ocupă locul secund, cu un procent de 90.

Grecia și Slovacia sunt pe locurile imediat următoare cu 84%, urmate de Cehia (73%), Portugalia (72%), Ungaria (70%), Spania (65%), România (61%) și Italia (60%).

Primele trei economii ale UE au obținut scoruri considerabil mai bune - Franța e la 27%, Germania la 30%, iar Marea Britanie la 37%. Cele mai puțin corupte țări sunt cele scandinave.

Croația va intra în UE peste două luni, fără MCV

Sociologul Alfred Bulai  crede că în cazul României procentul este unul realist, din punct de vedere al percepției românilor în legătură cu nivelul corupției din țara lor. ”Publicul chestionat în acest caz este unul activ, care este în miezul problemei și este expus la a da sau lua mită. Ce dracu, contabilii sau alți angajați nu știu cum lucrează sistemul din România”, spune sociologul.

Croația, a doua cea mai coruptă țară în ochii angajaților din companiile sale, va intra în UE la 1 iulie anul acesta, fără a fi supusă unor măsuri speciale, cum a fost în cazul României și Bulgariei, Mecanismul de Cooperare și Verificare.

”Croația a negociat în alt moment, în alt fel. Percepția populației nu este un indicator real. Percepția este și în funcție de așteptările societății. Când lucrurile merg prost, trebuie găsit un țap ispășitor. Corupția este un gen de debușeu și în comunicarea politică. În România cota reală a corupției este mult mai mică.

Aderarea la UE este și un joc geopolitic. Nu sunt condiții similare pentru toate țările. Iar când intrarea Croației în UE este susținută de Germania, ce mai contează”, mai spune Bulai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel