Un sondaj INSCOP arată evoluţia intenţiei de vot pentru principalele partide politice din România în ultimii aproape doi ani.
Publicitate
Mai sunt doar câteva luni până la alegeri, iar partidele au o evoluţie fluctuantă în intenţia de vot a românilor.
Sinteza sociologică porneşte din octombrie 2018 şi analizează date până în iunie 2020. PNL a plecat de la 23 la sută în octombrie 2018, a înregistrat un vârf în perioada alegerilor prezidenţiale, când a ajuns la 42,3 la sută, iar în prezent este la 38,1 la sută în intenţia de vot a românilor.
PSD a pierdut procente importante. Dacă în octombrie 2018 se situa la 26,8 la sută, partidul a căzut în ochii electoratului până în perioada alegerilor prezidenţiale. În octombrie 2019, social-democraţii aveau o intenţie de vot de 19 la sută în ochii românilor. De la preluarea partidului de către Marcel Ciolacu, însă, situaţia pare să se fi redresat, iar în prezent PSD este la o intenţie de vot de 24,6 la sută.
În ceea ce priveşte USR/PLUS, alianţa şi-a atins punctul maxim în perioada alegerilor europarlamentare, când era la 24 la sută în ochii electoratului. Cu toate astea, candidatura lui Dan Barna la prezidenţiale nu a adus succesul garantat, alianţa înregistrând o scădere continuă de atunci, până la 13,4 la sută în prezent. Astfel, alianţa USR/PLUS este cel mai mare pierzător din ultimele 20 de luni pe scena politică.
Pe creştere aproape constantă s-a situat Pro România, care a pornit de la 2 la sută în octombrie 2018 şi a ajuns acum la 9,2 la sută în intenţia de vot, o cifră care poate permite o prezenţă bună în Parlamentul României în următorii 4 ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu