Sondajele de opinie arată o luptă strânsă între PNL, PSD, USR şi AUR, sugerează Remus Ştefureac (INSCOP)

FOTO: Inscop Research
FOTO: Inscop Research

Scorurile PNL, PSD, USR şi AUR sugerează o competiţie strânsă pentru alegerile europarlamentare, de anul viitor, explică preşedintele think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group şi director general al INSCOP Research, Remus Ioan Ştefureac.

 

Remus Ioan Ştefureac prezintă o analiză a intenţiei de vot bazată pe sondaje INSCOP Research realizate în ultimii doi ani şi afirmă că scorurile principalelor patru partide - PNL, PSD, USR şi AUR - sugerează o competiţie strânsă pentru alegerile europarlamentare.

„Evolutia intentiei de vot masurate de INSCOP Research pentru principalele partide in ultimii doi ani (iunie 2021 – iunie 2022) si cu un an inainte de primul test electoral – alegerile europarlamentare din iunie 2024. 

Dincolo de evaluarea intentiei de de vot a momentului pentru principalele, ceea ce conteaza cu adevarat este tabloul de ansamblu si capacitatea de a analiza date dintr-o perspectiva mai cuprinzatoare care surprinde marile tendinte.

Cateva concluzii:

1. In iunie 2021, se aflau la guvernare PNL, USR si UDMR. In iunie 2022, se aflau la guvernare PNL si PSD (cateva zile si UDMR).

2. Erodarea la guvernare a afecteaza ceva mai mult PNL pentru ca s-a aflat cel mai mult la guvernare. PNL pierde putin peste 8 procente comparativ cu iunie 2021 (de la 26.6% in iunie 2021 la 18% in iunie 2023), si doua procente comparativ cu decembrie 2021 cand s-a instalat guvernul PNL-PSD-UDMR (de la 20,1% la 18%).

3. PSD se afla la guvernare de un an si jumatate, iar erodarea la guvernare incepe sa isi produca efectul si asupra social-democratilor. PSD pierde un procent si jumatate fata de iunie 2021 cand era in opozitie (de la 30,2% in iunie 2021 la 28,7% in iunie 2023), si aproximativ 7 procente fata de momentul in care a intrat la guvernare in noiembrie-decembrie 2021 (de la 36% in decembrie 2021 la 28,7% in iunie 2023).

4. AUR, aflat mereu in opozitie in aceasta perioada, desi a avut o evolutie foarte sinuoasa, creste 6 procente in ultimii doi ani, de la 14,2% in iunie 2021 la 20,1% in iunie 2022). In ultima jumatate de an, AUR inregistreaza o crestere relativ constanta a intentiei de vot.

5. USR, care a trecut de la putere, in iunie 2021, in opozitie, stagneaza (13,2% in iunie 2021, respectiv 12,7% in iunie 2023). De la inceputul acestui an, USR a inceput sa creasca usor, recuperand aproximativ 3 procente fata de platoul de 10% pe care se instalase in ultima jumatate a anului 2022.

6. Scorurile principalelor patru partide incep să se stranga, ceea ce sugereaza o competitie stransa pentru alegerile europarlamentare, daca se va mentine acesta tendinta de erodare a partidelor de la guvernare si de crestere a celor din opozitie. Prin urmare, cu un an inainte de primele alegeri, toate partidele au timpul necesar pentru a-si calibra mesajele, politicile, actiunile astfel incat sa modifice aceasta tendinta. Desi dificil, nu este chiar imposibil, insa sunt vitale intelepciunea politica, o conectare mai buna cu agenda reala a populatiei, o capacitate de comunicare mult imbunatatita si, ma incapatanez sa o spun, responsabilitate, onestitate, rezultate si cat mai putin populism desantat.

Datele sunt extrase din sondaje INSCOP Research realizate in ultimii doi ani, reprezentative pentru populația adulta a României”, a scris acesta pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel