Sondajele spun că Macron va câștiga alegerile din Franța. Cu cine se va confrunta în turul 2

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

Dacă alegerile prezidențiale din Franța ar avea loc acum, actualul președinte, Emmanuel Macron, ar deveni din nou șeful statului, potrivit unui sondaj realizat de Harris Interactive pentru serverul economic Challenges.

Potrivit sondajului, Macron ar câștiga 24% din voturi în primul tur al alegerilor, iar Le Pen ar fi pe locul doi, cu 17%. Aproape același rezultat a fost publicat de un alt sondaj cu o săptămână înainte. În al doilea tur al alegerilor, Macron ar învinge-o pe Le Pen într-un raport de 56% la 44%. Macron a mai învins-o pe Le Pen la alegerile de acum cinci ani, dar sondajele arată că de data aceasta scorul ar fi mai strâns.

Candidatul republican de dreapta și șef al regiunii Île-de-France, Valérie Pécresse, va termina pe locul al treilea în primul tur, cu 15%, iar fostul comentator politic Éric Zemmour pe locul patru cu 14,5%. Diferența dintre cei doi candidați s-a redus la doar jumătate de punct procentual, subliniază site-ul Challenges, ceea ce înseamnă că Zemmour își maximizează șansele de a intra în turul doi.

Niciunul dintre Le Pen, Pécresse și Zemmour nu a reușit încă să creeze un avans semnificativ față de oponenții cu care luptă pentru voturile de dreapta. Fiecare dintre ei a ieșit deja dintr-unul dintre sondajele anterioare ca adversar al lui Macron pentru turul doi. Totuși, potrivit sondajelor, niciunul dintre ei nu are șanse mari să-l învingă pe actualul președinte.

Eric Zemmour, asemănat cu un cuc

Pécresse este cea mai vulnerabilă dintre candidați, deoarece votanții ei sunt inegali pe grupe de vârstă. În timp ce peste 20% dintre persoanele cu vârsta de peste 50 de ani și pensionarii ar vota pentru ea, aceasta nu poate ajunge la tinerii francezi și primește doar aproximativ 8% din sprijinul lor, notează publicația Challenges. 

Jean-Daniel Lévy, vicepreședintele Harris Interactive, îl aseamănă pe Zemmour cu un cuc care a preluat alegătorii lui Le Pen.

„El vorbește în mod constant despre islam și preia o parte din electoratul lui Marine Le Pen, care regretă că politicianul lor favorit nu mai este atât de deschis pe acest subiect”, a spus Lévy.

Grupul de alegători al lui Zemmour este cel mai omogen, deoarece aproximativ aceeași pondere a celor bogați, săraci și tineri și bătrâni l-ar vota. Cu toate acestea, slăbiciunea sa este atitudinea lui față de femei și declarațiile controversate despre aceste, care au dus la o pondere mai mică de femei care ar vota pentru el.

Sondajul a fost realizat în perioada 4-7 februarie. Alegerile prezidențiale din Franța vor avea loc în aprilie și chiar dacă Macron nu a anunțat încă oficial că va candida pentru acest post, candidatura sa este în general așteptată, scrie RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel