Vom împărţi viaţa pe Pământ cu roboţi umanoizi? Sony pregăteşte deja terenul

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Cum va arăta lumea în viitor?

Compania japoneză de produse electronice şi divertisment Sony Group a declarat marţi că deţine tehnologia necesară pentru a produce rapid roboţi umanoizi odată ce este identificat modul în care aceştia pot fi utilizaţi în mod eficient, transmite Agerpres.

"În ceea ce priveşte tehnologia, mai multe companii din lume, inclusiv aceasta, deţin suficientă tehnologie acumulată pentru a-i produce rapid, odată ce devine clar care mod de utilizare este promiţător", a declarat pentru Reuters Hiroaki Kitano, director tehnic la Sony.

"Cheia o reprezintă dezvoltarea punerii în practică", a spus Kitano.

Sony a lansat un câine robot numit Aibo în urmă cu mai bine de peste două decenii. A vândut aproximativ 150.000 de unităţi din Aibo din 1999 până în 2006 şi a lansat o versiune avansată în 2018, din care au fost vândute aproximativ 20.000 de unităţi în primele şase luni.

Roboţii umanoizi sunt în dezvoltare de zeci de ani de către companiile Honda Motor şi Hyundai Motor, iar în septembrie directorul executiv al Tesla, Elon Musk, a prezentat prototipul robotului său umanoid Optimus.

Compania lui Musk are în plan implementarea a mii de roboţi în fabricile sale, cifră care se va extinde în cele din urmă la milioane, în toată lumea.

Kitano a declarat că Sony, care beneficiază de expertiză în tehnologia audiovizuală şi de un bogat conţinut de divertisment, inclusiv muzică şi jocuri video, este bine poziţionată pentru a juca un rol major în metavers sau în lumi virtuale imersive.

Metaversul este un termen vag ce încapsulează ideea că oamenii vor petrece mai mult timp în medii simulate online. În timp ce acest concept evoluează, cuvântul "metavers" a devenit la modă în briefinguri şi un motor în alocarea resurselor.

"În ceea ce priveşte metaversul, nu e ca şi cum oamenii ar veni acolo doar pentru că ai creat un spaţiu. Conţinutul este cel care clădeşte sau distruge metaversul", a adăugat Kitano.

Implantul ocular Cyborg cu legătură directă la creier, salvarea nevăzătorilor?

Cyborgii obișnuiau să fie ceva ce vedeam doar în filme sau benzi desenate. Dintr-o dată însă, cu ajutorul tehnologiilor din ce în ce mai sofisticate, SF-ul devine știință. În prezent există o multitudine de mijloace prin care abilitățile fizice ale omului pot să fie sporite, indică Listverse. De la microcipuri de identificare și lentile de contact care fac mai mult decât să-ți repare vederea, la oase inteligente și globi oculari, toate revoluţionează lumea în care trăim şi anulează vorba cunoscută "orbul tot orb."

Până acum, ochii cyborg nu s-au ridicat la înălțimea ochilor umani reali. Dar cercetătorii de la o universitate din Hong Kong au dezvoltat un ochi cyborg mai capabil decât cei anteriori. Problema cu o mulțime de proteze oculare din ziua de azi este că acestea nu imită 100% părțile umane, deși unele chiar se apropie. Cu toate acestea, datorită activității cercetătorilor de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hong Kong, s-a dezvoltat un ochi cyborg despre care se spune că este aproape la fel că unul real, scrie New Scientist.

Dispozitivele protetice oculare au limitările lor, una dintre acestea fiind că se folosește un obiect plat pentru a sesiza imaginile. Asta înseamnă că nu se conformează exact formei sferice a globului ocular uman și, în consecință, câmpul vizual este mai restrâns față de cel globului ocular uman care are un câmp vizual de 150 de grade. Totuși, cercetătorii din Hong Kong au creat un ochi cyborg care îl imită pe cel uman. Acest design include o lentilă care contribuie la focalizarea luminii, pe lângă o rețină emisferică.

Citeşte mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel