Soprana Nelly Miricioiu şi violonistul Remus Azoiţei, celebraţi la Institutul Cultural Român din Londra

Institutul Cultural Român din Londra, în parteneriat cu TVR Internaţional, celebrează două personalităţi marcante ale culturii române, lideri ai comunităţii româneşti din Marea Britanie şi vechi colaboratori ai Institutului - celebra soprană Nelly Miricioiu şi renumitul violonist şi profesor Remus Azoiţei.

Evenimentul, organizat pe 24 noiembrie în sala „Enescu” a ICR Londra, este prilejuit de lansarea proiectului TVR Internaţional „Biografii de ţinut minte”, o serie de portrete dedicate marilor români care trăiesc în afara graniţelor ţării. Seara va cuprinde, pe lângă întâlnirea cu cei doi extraordinari muzicieni care împart scena pentru prima oară în carieră, proiecția în premieră mondială a celor două documentare.

Alături de protagoniştii documentarelor - Nelly Miricioiu şi Remus Azoiţei -, la eveniment vor lua parte Cristina Leorenţ, director al TVR Internaţional, şi Marius Constantinescu, realizatorul celor două  „Biografii de ţinut minte”. Seara va debuta cu un cuvânt de bun venit din partea E.S. dl. Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra, şi va fi moderată de dl. Dorian Branea, directorul ICR Londra.

Citește și: Aniversare Norman Manea, la Institutul de Cercetări Iudaice din New York (YIVO)

Apreciată la superlativ atât pentru calitățile sale vocale, cât şi pentru talentul actoricesc, Nelly Miricioiu este una dintre puținele artiste complete ale zilelor noastre. Vastul său repertoriu se întinde de la Mozart și bel canto până la Verdi, Puccini sau opera italiană modernă, trecând prin compozitorii ruşi şi francezi. După debutul fulminat de la Covent Garden în rolul Nedda din „Paiaţele”, în 1982, şi după apariția la fel de eclatantă de la Scala, în rolul Luciei de Lammermoor, Nelly Miriciou a cântat în toate marile opere ale lumii, lucrând cu dirijori şi regizori faimoși. Rămân de neuitat rolurile sale Tosca, împreună cu Jose Carreras, Jose Cura, Neil Schicoff, Mimi, cu Placido Domingo, și Violetta, cu Franco Bonisolli şi Roberto Alagna. Cariera sa continuă cu un bogat program concertistic, dar și cu o prodigioasă activitate de mentorat în cadrul Programului „Jette Parker” pentru tineri artişti al Operei Regale Covent Garden.

Citește și: REVIZORUL de N.V. Gogol – 10 ani pe scena Teatrului de Comedie

Violonistul Remus Azoiţei, descris de The Strad ca „un virtuoz lipsit de inhibiții, cu suflet și o tehnică fabuloasă”, este absolvent al Conservatorului din Bucureşti la clasa lui Daniel Podlovski și fost bursier al renumitei Juilliard School din New York, unde a studiat cu Dorothy Delay, Masao Kawasaki şi Itzhak Perlman. A concertat de-a lungul anilor în săli prestigioase precum Carnegie Hall din New York, Concertgebouw Amsterdam, Salle Cortot Paris, Konzerthaus Berlin, St Martin-in-the-Fields şi Wigmore Hall din Londra, Teatro La Fenice din Veneţia, Auditorio Nacional Madrid sau Wiener Konzerthaus. Este profesor de vioară la Academia Regală de Muzică din Londra, director artistic al Societății Enescu din Marea Britanie și colaborator apropiat al Institutului Cultural Român din capitala britanică.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel