Sorana Cîrstea susține ”manifestul” lui David Popovici: Condițiile sunt deplorabile, poate chiar umilitoare. Am câștigat dreptul de a spune lucrurilor pe nume

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Sorana Cîrstea, cu două prezențe în turneul olimpic (Beijing 2008 și Londra 2012), s-a alăturat ”manifestului” lui David Popovici, cel care a devenit campion olimpic în ciuda unei infrastructuri sportive aflată în paragină.

Srana Cîrstea, locul 37 în ierarhia mondială, cu două participări la Jocurile Olimpice (Beijing 2008 și Londra 2012), i s-a alăturat lui David Popovici care a declarat că ”se investește atât de puțin în sport”, că ”sunt promisiuni de atâta timp”, precum și că ”avem destule stadioane, dar bazine, săli pentru sporturi mai greu”.

Declarația lui Popovici, campionul olimpic în proba de 200 m liber, a fost făcută după ce a cucerit ”bronzul” în ”proba regină” a înotului, cea de 100 m liber.

”Toți se bucură și se mândresc în momentul în care un sportiv român atinge o performanță. Din păcate, de 30 de ani nu se investește și nu se creează niciun fel de condiție pentru sportul românesc. Am ajuns să ne bucurăm și să trăim extazul din excepții, din unice performanțe nefirești.

La fiecare întrecere suntem David împotriva lui Goliat. Țări mult mai mici sau mai puțin dezvoltate decât a noastră au înțeles faptul că sportul este cea mai bună carte de vizită prin care un popor își creează o identitate la nivel global.

În ceea ce privește orice sport din România, condițiile de antrenament sunt deplorabile, poate chiar umilitoare.

Este o mândrie momentul în care un sportiv român câștigă o medalie la Jocurile Olimpice sau atinge un rezultat bun la un Grand Slam, aducând o bucurie de nedescris la nivel național. Însă aceste rezultate reprezintă cel mult 1%, mai exact ceea ce se vede. Ceea ce nu se vede este ascuns, existând zeci de mii de povești crunte care stau în spatele acestor rezultate”, a scris Sorana Cîrstea pe contul său de Instagram.

Citește și: Cerințele lui David Popovici de la statul român. În ce condiții s-a antrenat medaliatul român pentru JO 2024

Sorana Cîrstea: Au trecut 35 de ani și tot ce mai există sunt pozele

”Nu cerem, dar suntem folosiți în scop de câștiguri politice. După toate pozele și felicitările, toți dispar și se mai întorc abia după 4 ani, când mai are loc o nouă anomalie fericită.

Din păcate, de la mediul politic nu mai avem așteptări de mult timp, pentru că au trecut 35 de ani și tot ce mai există sunt pozele. Primim mult mai mult ajutor de la sponsori privați, care răsar timid și le mulțumim pentru acest singur sprijin”, a mai scris fosta componentă a echipei de Fed Cup a României.

Sportiva în vârstă de 34 de ani a ținut să puncteze că jucătorii de tenis sunt privilegiați față de majoritatea atleților din România, comparând țara cu ”o barcă mică”, dar care riscă să ajungă la nivelul unui ”colac de salvare”.

”În acest paragraf nu vorbim despre tenis, noi fiind privilegiați în comparație cu 99% din atleții din România. Noi ne descurcăm într-un fel sau altul, astfel că ceea ce încerc să punctez reprezintă celelalte zeci de federații. Suntem o țară mare, cu o barcă mică, iar în câțiva ani (nu decenii) o să ne rămână doar un colac de salvare.

Nu mă aștept să se schimbe ceva, însă având câteva mii de meciuri cu steagul României pe tabela, consider că am câștigat dreptul de a spune lucrurilor pe nume.

Aș încheia prin a repetă că nu solicit nimic personal, dar nu mă feresc să spun că le mulțumesc tuturor sportivilor din acea barcă și a celor zeci de mii de tineri care au fost scufundați din cauza condițiilor locale, înainte de a ajunge la debarcader”, a concluzionat Sorana Cîrstea.

Potrivit Institutului Național de Statistică al Canadei, în 2016, în această țară, cu o populație de 36 milioane de persoane la acel moment, existau peste 4.700 de piscine și bazine de 50 m sau mai mari, jumătate dintre acestea fiind construite după anul 2000.

România are, în acest moment, doar 7 bazine omologate în toată țara.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel