EXCLUSIV  Dezastru pentru România. Securitatea alimentară, amenințață

Pesta Porcină Africană, confirmată în Tulcea
Pesta Porcină Africană, confirmată în Tulcea

Sorin Cîmpeanu, membru fondator al Pro România, a declarat, în cadrul unui interviu acordat DC News, că în România există o situație extrem de dificilă care va avea efecte grave pe viitor. 

Sorin Cîmpeanu a declarat că în cazul prevenirii și combaterii crizei de pestă porcină africană mediul academic nu a fost invitat să dea soluții.

"Suntem într-o situație extrem de dificilă în care căile de reacție sunt limitate. ANSVSA este o instituție aflată în subordinea prim-ministrului, nu mai este în subordinea Ministerul Agriculturii.(...) Ne-am oferit în mai multe rânduri expertiza exclusiv la nivel profesional și științific. Nu stă în dreptul nostru ca și universtiate să propunem soluții politice sau administrative. Putem să propunem soluții științifice știind că plaja acestor soluții este mult mai restrânsă acum decât ar fi fost la nivel de prevenție. Un lucru trebuie spus, este una dintre puținele cazuri în care nu există un vaccin", a declarat Sorin Cîmpeanu.

"O dovadă de mare iresponsabilitate"

Sorin Cîmpeanu susține că România se va mai confrunta cu o criză de profesioniști în zona de îmbunătățiri funciare. "Vreau să vă mai dau încă un exemplu similar, la fel de grav. Și aici încep prin a face mea culpa, nici eu nu am făcut pe cât de mult ar fi trebuit să fac în domeniul îmbunătățirilor funciare. Marea majoritate a populației asociază acest domeniu cu irigațiile. În România vorbim despre irigații pe perioadă de secetă, uităm să vorbim după aceea, când nu mai este niciun fel de secetă. Dar îmbunătățirile funciare se ocupă cu irigații, cu regularizări de râuri, cu apărare împotriva inundațiilor, cu lucrări de desecare-drenaj, cu formațiuni ale eroziunii în adâncime, cu alunecări de teren și cu eroziunea de suprafață care este precum cancerul, distruge fertilitatea terenului agricol într-o țară (...) sunt evoluții continue care conduc la un rezultat cel puțin la fel de rău cu celelalte tipuri de calamități, mai ales că acel rezultat generat de eroziune este pe termen lung și este aproape imposibil să mai refaci fertilitatea acelor soluri. Și vorbim de securitatea alimentară a unei țări. (...) Au fost pregătiți ingineri de îmbunătățiri funciare(...) în trei locuri în țară, în Iași, Timișoara și București. Au dispărut aceste programe de formare a inginerilor de îmbunătățiri funciare din Iași, din Timișoara, iar la București, din toată România, avem un număr de 22 de tineri care s-au înscris anul acesta pentru a deveni ingineri de îmbunătățiri funciare. Este o dovadă de mare iresponsabilitate pe care o dăm cu toții. Nu o sa mai avem cine să se ocupe de îmbunătățiri funciare", a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel