Sorin Cîmpeanu: 35% dintre școli NU AU autorizație de INCENDIU

Ministrul Sorin Cîmpeanu a vorbit despre redeschiderea școlilor și faptul că un procent uriaș de școli nu au autorizații de incendiu. 

Publicitate

15% din clădirile în care funcționează școli au autorizație de securitate la incendiu, 20% sunt în curs de obținere, iar 50% nu au nevoie, spune ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. În ce privește deschiderea școlilor, „rămânem pe cele trei scenarii anunțate”.

Sorin Cîmpeanu a spus, duminică seara, la Digi24, că din cele aproape 17.000 de școli cu personalitate juridică și structuri arondate care funcționează în 26.471 de clădiri, 15% au autorizație de securitate la incendiu, aproape 20% sunt în curs de obținere a autorizației, iar aproape 50% nu necesită autorizație.

Întrebat cum vor merge copiii la școală în condițiile în care 35% dintre unități nu au autorizație de securitate la incendiu, Cîmpeanu a răspuns că, în urmă cu cinci ani, din poziția de premier interimar, a spus că trebuie urgentat acest proces și între timp lucrurile au „evoluat mult prea încet”.

Cine își asumă responsabilitatea pentru această situație

„Suntem întotdeauna puși în situația de a alege răul cel mai mic. Nu este deloc o decizie simplă. Extinctoare trebuie să existe, lipsa avizului sau autorizației de securitate la incendiu nu scuză lipsa extinctoarelor și a măsurilor de prevenire a incendiilor”.

În ce privește vinovații, Sorin Cîmpeanu a afirmat că vinovați sunt „cu toții”: toți cei din sistemul de educație, din rândul autorităților locale, din legislativ și Executiv, citează Mediafax.

Se vor deschide școlile fără autorizații?

Întrebat dacă în aceste condiții pe 8 februarie se deschid școlile, cu sau fără autorizație de securitate la incendii, ministrul a evitat un răspuns tranșant: „Decizia va fi asumată în data de 2 februarie, sub rezerva evoluției epidemiologice. (...) Tot ce pot să vă spun e că decizia nu ține de o persoană, este o decizie care trebuie analizată din toate perspectivele. Acest subiect îl voi introduce pe agenda discuțiilor din data de 2 februarie, alături de evoluția epidemiologică”.

În ce privește posibilitatea unei noi ordonanțe de urgență care, în contextul tulpinei britanice și al testării mult mai puține să schimbe criteriile conform cărora se vor deschide școlile, ministrul a răspuns: „Din punctul meu de vedere, al celui care nu are un glob de cristal și nici competențe în epidemiologie, rămânem pe cele trei scenarii anunțate: rată de infectare sub 1 la mie - toate școlile deschise, rată între 1 și 3 la mie - grădinițe, învățământ primar și clase terminale deschise, rată de infectare între 3 și 6 la mie - grădiniță și învățământ primar deschise. La ora la care vorbim în toate cele 27 de state europene, cu excepția Germaniei și Portugaliei, cel puțin grădinițele și învățământul primar funcționează cu prezență fizică sau vor funcționa din primele zile ale lunii februarie cu prezență fizică”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel