Sorin Cîmpeanu a participat la cel de-al treilea Summit Parlamentar al Platformei Internaționale Crimeea - Galerie foto

Foto: Senatul României
Foto: Senatul României

Vicepreședintele Senatului, Sorin-Mihai Cîmpeanu, a participat la cel de-al treilea Summit Parlamentar al Platformei Internaționale Crimeea.

Vicepreședintele Senatului Sorin-Mihai Cîmpeanu a participat, în perioada 23-24 octombrie 2024, la Riga, la cel de-al treilea Summit Parlamentar al Platformei Internaționale Crimeea, eveniment organizat de Parlamentul Republicii Letonia (Saeima) și Rada Supremă a Ucrainei.

"Dimensiunea parlamentară a Platformei Internaționale Crimeea, instituită în 2022, are ca scop coordonarea demersurilor în plan parlamentar pentru susținerea celor cinci obiective ale Platformei: consolidarea politicii de nerecunoaștere a tentativei de anexare a Crimeii; creșterea eficienței sancțiunilor și eliminarea lacunelor care permit eludarea acestora; protecția drepturilor omului și a dreptului internațional umanitar; asigurarea securității în regiunea Mării Negre și Mării Azov și în afara acesteia, și protejarea libertății de navigație; contracararea impactului negativ al ocupației Crimeii asupra economiei și mediului în regiune.  

Foto: Senatul României

În cadrul summit-ului au susținut intervenții președinți și vicepreședinți de parlamente naționale din 55 de state, precum și președinții Adunării Parlamentare a NATO, Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE), precum și vicepreședinți ai Parlamentului European, ai Adunării Interparlamentare ASEAN și ai Uniunii Interparlamentare (UIP). Președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, s-a adresat participanților printr-un mesaj video. 

Foto: Senatul României

Sorin Cîmpeanu a subliniat importanța sprijinului pentru Ucraina

În alocuțiunea sa, vicepreședintele Sorin Cîmpeanu a subliniat importanța sprijinului pentru Ucraina și faptul că războiul de agresiune al Federației Ruse reprezintă o încălcare flagrantă a Cartei ONU, a tratatelor internaționale, a normelor și principiilor dreptului internațional. Platforma Crimeea rămâne un instrument eficient pentru menținerea unității de acțiune și a coordonării eforturilor comunității internaționale, menite nu doar să acorde sprijin Ucrainei, ci, în același timp, să apere valorile comune și ordinea internațională bazată pe reguli.

Foto: Senatul României

Vicepreședintele Senatului României a evidențiat efortul depus pentru implementarea setului de sancțiuni impuse de Uniunea Europeană, evocând contribuția României în stabilirea și promovarea acestor sancțiuni. A subliniat, totodată, necesitatea unei păci juste și durabile pentru Ucraina și pentru poporul ucrainean, ceea ce presupune inclusiv aducerea în fața justiției a celor care se fac responsabili de crime de război și crime umanitare. 

În încheierea intervenției sale, Sorin Cîmpeanu a reafirmat sprijinul României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și pentru parcursul său european și euro-atlantic.

Foto: Senatul României

A fost adoptată o declarația comună

La finalul evenimentului a fost adoptată o declarația comună prin intermediul căreia participanții: reafirmă dreptul Ucrainei de a se apăra împotriva agresiunii militare ilegale, neprovocate și nejustificate a Federației Ruse; condamnă ferm încălcările grave și constante ale drepturilor omului și ale normelor de drept internațional umanitar, persecuțiile și discriminările în teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei, inclusiv în Republica Autonomă Crimeea și în orașul Sevastopol; solicită Federației Ruse încetarea imediată a ostilităților, eliberarea tuturor teritoriilor Ucrainei ocupate temporar și restabilirea integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei în interiorul granițelor recunoscute internațional; fac apel la mecanismele internaționale de monitorizare, în special Națiunile Unite. Consiliul Europei și OSCE, să continue să monitorizeze situația drepturilor omului în teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, inclusiv Crimea", se arată într-un comunicat de presă.

Foto: Senatul României

Platforma Internațională Crimeea este un format de coordonare și consultare inițiat în 2021 și conceput să funcționeze  la diferite niveluri - șefi de stat și guverne, miniștri ai afacerilor externe, parlamente și adunări interparlamentare, societate civilă și experți.

Foto: Senatul României

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel