Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni, că există sprijinul Guvernului pentru o iniţiativă legislativă care să diferenţieze concursurile de promovările pe post. Acest lucru ar duce la "eliminarea ipocriziei din sistemul de învăţământ superior".
Alături de alţi reprezentanţi ai Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României (CNMR), Sorin Cîmpeanu a participat, luni, la Palatul Victoria, la o întâlnire cu premierul Mihai Tudose şi cu alţi membri ai Guvernului.
"Au fost aspecte deosebit de importante care au fost agreate. Menţionez (...) eliminarea ipocriziei din sistemul de învăţământ superior, generată prin aceste concursuri didactice, având în vedere că în ultimii cinci ani la concursurile didactice s-au prezentat în proporţie de 95% candidaţi unici. Există sprijinul Guvernului pentru o iniţiativă legislativă, care să diferenţieze concursurile de promovările pe post", a declarat Sorin Cîmpeanu la finalul întâlnirii.
El a dat exemplu cazul unui asistent universitar care merită să fie promovat pe post.
"În condiţiile în care un asistent, spre exemplu, şi-a făcut datoria vreme de 10 ani, şi-a adus aportul ştiinţific, financiar, instituţional la dezvoltarea universităţii, este normal să te gândeşti la promovarea lui pe post. Nu are rost să inventăm concursuri, repet, cu o doză importantă de ipocrizie, în condiţiile în care ai posibilitatea transformării acestui post într-unul superior", a spus Cîmpeanu.
Potrivit acestuia, există disponibilitatea Executivului şi pentru realizarea unei analize referitoare la domeniile de dezvoltare strategică pentru România.
"Un al doilea punct foarte important în care există disponibilitatea Guvernului este acela al unei analize făcute în parteneriat cu Consiliul Rectorilor şi Coaliţia, făcută de Guvern, vizavi de domeniile de dezvoltare strategică pentru România, analiză pe baza căreia să se facă începând cu anul viitor repartiţia locurilor bugetate. Este vorba de cele 62.000 de locuri bugetate la nivel de licenţă în fiecare an", a spus Cîmpeanu.
Un alt subiect discutat la întâlnirea de la Palatul Victoria vizează fondurile plătite de studenţi pentru a beneficia de servicii educaţionale pe întregul an universitar.
"În condiţiile în care un student vine şi-şi plăteşte taxa de studii la 1 octombrie, el şi-o plăteşte pentru a beneficia de servicii educaţionale pe întreg anul universitar. La data de 31 decembrie acei bani rămân în sold şi teoretic nu-i mai poţi folosi, deşi studentul ţi-a plătit pentru servicii şi pe următoarele nouă luni. Există disponibilitate şi în această situaţie din partea Guvernului pentru identificarea unei soluţii legislative, prin care veniturile proprii provenite din fonduri care n-au nicio legătură cu bugetul de stat să nu intre sub incidenţa prevederilor bugetului general consolidat", a mai afirmat Cîmpeanu.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News