Sorin Cîmpeanu: Învăţământul superior românesc nu are şanse

Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), Sorin Cîmpeanu, consideră că învăţământul superior românesc nu are şanse de reuşită fără a fi conectat la tendinţele internaţionale.

Prezent vineri la Cluj pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj Napoca, Sorin Cîmpeanu a precizat în discursul său că, în urmă cu 10 ani, în lume existau 100 de milioane de studenţi, iar în prezent numărul acestora este de 200 de milioane.

În 2030, 85 la sută din meseriile actuale nu vor mai exista

"În 2030 numărul de studenţi estimat este de 280 de milioane de studenţi. (...) Există acele studii care spun că în 2030, 85 la sută din meseriile actuale nu vor mai exista sau nu vor mai exista în această formă. Sigur că în 2030 vom avea nevoie de medici, dar ceea ce va sta în spatele tipului de medic s-ar putea să difere de ceea ce stă acum (...)

Am auzit o comparaţie care mi-a plăcut. Smartphone-urile au apărut în anul 2006. Ni se pare că trăim cu ele de când lumea. Au trecut 12 ani. Din 2018 până în 20130 mai sunt încă 12 ani. S-ar putea ca viteza schimbărilor să fie de patru - cinci ori mai mare în următorii 12 ani, în raport cu ceea ce s-a întâmplat în ultimii 12 ani. Important e ca noi, cei din universităţi, să înţelegem aceste lucruri şi să fim pregătiţi. Mi se pare că nu facem chiar atât de mult ca să fim pregătiţi pentru aceste schimbări ce vor veni", a spus preşedintele CNR.

Importanţa conectării la mediul internaţional

"Nu trebuie noi în universităţi să scăpăm din vedere importanţa conectării la mediul internaţional. Sigur că da, la nivelul leadership-ului universităţilor avem o serie de probleme pe care trebuie să le rezolvăm zi de zi, lună de lună, an de an. Dar în paralel cred că trebuie să ne concentrăm şi pe o vedere de ansamblu, pe nişte strategii care să denote viziune şi care să ne permită dezvoltarea", a mai spus Cîmpeanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel