Sorin Cîmpeanu la OIF: România, în ONU. Țintă majoră

Desfășurată la București în perioada 1-2 noiembrie, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe împreună cu Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) și Parlamentul României, Conferința femeilor francofone privind rolul femeilor în dezvoltarea economică a putut fi organizată în urma vizitei doamna Michaelle Jean la București, în luna mai, 2016, la București.

Prin tematica semnificativă — 'Creație, inovație, antreprenoriat, creștere și dezvoltare: femeile se afirmă' — Conferința aurmărit să evidențieze contribuția valoroasă a femeilor la dezvoltarea economică și să impulsioneze activitatea lor antreprenorială, inclusiv prin lansarea, cu această ocazie, a unei Rețele francofone a femeilor antreprenor, precum și difuzarea documentului politic Apelul de la București.

Deputat Sorin Cîmpeanu, în calitatea sa de membru al Delegației și de Președinte al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF), a  susținut o alocuțiune, în cadrul Axei I 'Drepturile femeilor și accesul la piața muncii', Panelul 3, consacrat Educației, formării profesionale și întăririi capacității personale.

Printre obiectivele părții române se numără:

* Reconfirmarea statutului României de lider regional al francofoniei în Europa Centrală și de Est (inclusiv ca singura țară din regiune care a găzduit un Sommet francofon);

* Evidențierea poziției sale consecvente în promovarea egalității de șanse pentru femei și bărbați, inclusiv la nivelul cel mai înalt, al Președintelui României (în calitate de Campion Impact al campaniei HeforShe). Prezentarea progreselor legislative și a bunelor practici ale României în domeniul egalității de gen.

* Obținerea unor rezultate concrete și de impact ale Conferinței, îndeosebi în întărirea antreprenoriatului feminin, ca dimensiune importantă a dezvoltării economice.

* Consolidarea campaniei de susținere a candidaturii României pentru un loc de membru nepermanent la Consiliul de Securitate al ONU în 2020-2021, în rândul statelor membre și observatoare ale OIF (84). În acest sens vor avea loc o serie de întrevederi cu șefii de delegații ale statelor care nu și-au exprimat încă intenția de vot.

Ce este OIF

Obiectivele Francofoniei instituţionale/ Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), aşa cum sunt ele statuate în Carta Francofoniei, Antananarivo, Madagascar (noiembrie 2005), sunt:

- Instaurarea şi dezvoltarea democraţiei; prevenirea, gestiunea şi rezolvarea conflictelor; susţinerea statului de drept şi a drepturilor omului;

- Intensificarea dialogului între culturi şi între civilizaţii;

- Apropierea între popoare prin cunoaşterea reciprocă;

- Întărirea solidarităţii existente prin acţiuni de cooperare multilaterală menite să favorizeze dezvoltarea economică;

- Promovarea educării şi formării.

De la crearea sa în 1970, prin semnarea Tratatului de la Niamey, Francofonia instituţională (iniţial Agenţia Interguvernamentală a Francofoniei, transformată în 1998 în Organizaţia Internaţională a Francofoniei - OIF), a avut un parcurs ascendent semnificativ, de la o agenţie de cooperare culturală legată de procesul post-colonial, spre organizaţia transcontinentală de astăzi, care şi-a diversificat şi orientat tot mai mult agenda spre acţiunea politică vizând democratizarea şi stabilitatea spaţiului francofon.

OIF reunește în acst moment  54 de șefi de stat și de guverne. Sediul OIF se află la Paris, organizația dispunând în ţările francofone de reprezentanţe permanente, birouri regionale şi antene regionale.

La Bucureşti funcţionează din 2004 Antena OIF pentru statele Europei Centrale şi de Est (APECO). In septembrie 2014, Antena OIF a fost ridicată la rangul de Birou regional OIF, moment la care a fost inaugurat noul sediu de la Bucureşti. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel