Ministrul Educației s-a referit la experiența personală când a fost întrebat despre discriminarea elevilor în funcție de profesia părinților.
Ministrul Sorin Cîmpeanu a fost întrebat de un reporter dacă are cunoștință de cazuri în care un elev a fost favorizat sau discriminat pe baza ocupației părintelui. Ministrul a preferat să vorbească din proprie experiență și să nu generalizeze.
„Dacă rămânem bine ancorați în realitate, știm bine că da. Nu o să mă raportez la experiențele altora, dar am avut și eu copil care a fost elev și care a avut pe de-o parte de suferit de la unii care nu îl plăceau pe tatăl lui ministru, a avut avantaje de la alții care îl plăceau pe tatăl lui ministru. Toate aceste lucruri sunt incorecte, nu sunt tolerabile, iar această reglementare ajută la o evaluare obiectivă a elevilor”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Anterior, în cadrul aceleiași declarații, în privința noii reguli care elimină completarea datelor despre profesia părinților, ministrul Cîmpeanu s-a pronunțat: ”Acele date nu au nicio relevanță pentru profesori. Elevul trebuie să fie apreciat obiectiv, indiferent că este copil de ministru sau copil de altă profesie, mai jos pe o ierarhie, pe care nu mi-o asum, din perspectivă socială. Pentru a nu promova false ierarhii, pentru a promova un acces echitabil la educație al tuturor copiilor. Pe de altă parte, aceste informații nu îl ajută pe profesor în evaluare, pentru că evaluarea trebuie să fie obiectivă, standardizată, să măsoare progresul elevului și niciun fel de alte criterii. Aceste criterii vor face parte din planul de ajutor social, pentru că sunt acele burse ale căror cuantumuri vrem să le ridicăm și în afară de bursele de performanță, pentru bursele de studiu și bursele de ajutor social, veniturile părinților sunt luate în calcul. Sunt luate în calcul pentru acei elevi care fac solicitare de sprijin, de bursă”.
Despre începerea noului an școlar, ministrul Cîmpeanu a clarificat două aspecte:
- „În data de 13 septembrie vom începe școala cu prezență fizică pentru absolut toți școlarii și pentru absolut toți elevii, fără niciun fel de diferențiere. Va trebui să ne asigurăm că sunt respectate toate măsurile sanitare, va trebui să ne asigurăm că există măști suficiente, va trebui să ne asigurăm că școlile sunt pregătite”
- „Am stabilit că este normal să permitem organizarea de festivități de deschidere a anului școlar din moment ce sunt permise tot felul de alte evenimente, cu două condiții: masca va fi obligatorie și la exterior, pentru că se creează aglomerări mari de persoane, elevi, părinți, bunici, profesori, iar durata să fie de maxim o oră și jumătate”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu