Sorin Ilieșiu: Răspunsurile primului-ministru și ale președintelui Senatului: un moment realmente istoric

Comunicat de presă 16 aprilie 2014. Biroul de presă — Sorin Ilieșiu, senator USL de Sibiu

'Răspunsurile primului-ministru și ale președintelui Senatului: un moment realmente istoric'

Revista Contemporanul prezidată de scriitorul Nicolae Breban, propus recent pentru premiul Nobel de către Uniunea Scriitorilor din România, a publicat în numărul de Înviere (nr.745, aprilie 2014) răspunsurile primului-ministru Victor Ponta și ale președintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu la întrebările revistei Contemporanul referitoare la 'Apelul pentru condamnarea totalitarismului comunist de către membrii Parlamentului României având ca fundament un raport elaborat sub egida Academiei Române', apel lansat de senatorul independent Sorin Ilieșiu.

În acest context, senatorul Ilieșiu a declarat următoarele: 'Răspunsurile primului-ministru și ale președintelui Senatului la întrebările revistei Contemporanul reprezintă un moment realmente istoric, începutul reformei morale a clasei noastre politice. Publicarea acestor răspunsuri în Săptămâna Patimilor este simbolică dacă ne gândim la patimile poporului nostru în timpul totalitarismului comunist'.

Senatorul Ilieșiu a salutat decizia redactorului-șef al revistei, doamna Aura Christi, de a iniția în viitoarele numere ale revistei, o amplă dezbatere națională despre adevărata condamnare a totalitarismului comunist și despre viitorul raportul de condamnare.

Senatorul Ilieșiu a reiterat ideea că 'viitorul raport trebuie să pornească de la premiza că nu noi, românii, am inventat comunismul. Nu noi l-am instaurat cu forța, în mod ilegitim și criminal. În schimb, noi am fost condamnați să-l trăim și să-i îndurăm fărădelegile și crimele, în timp ce căutam soluții prin care să ne salvăm limba, cultura și țara, să ne salvăm ființa națională de la desființare. Această salvare a fost meritul poporului român, inclusiv al unora dintre liderii comuniști'. 

'Adevărul învinge întotdeauna, chiar dacă uneori trec 25 de ani până la rostirea lui, precum în cazul României post-comuniste. Să fie într-un ceas bun pentru Învierea României antitotalitare!', a conchis senatorul Ilieșiu.

Precizăm că revista Contemporanul a publicat în ultimele două numere apelul senatorul Ilieșiu, împreună cu Raportul —redactat de acesta în 2005— pentru condamnarea regimului politic comunist din România ca nelegitim și criminal.

Menționăm că numărul de Înviere al revistei va putea fi procurat în zilele următoare în format clasic, tipărit pe hârtie.

Prezentăm, în premieră, fragmente din întrebările revistei Contemporanul și fragmente din răspunsurile primului-ministru Victor Ponta și ale președintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu.

Revista 'Contemporanul': În acest an se împlinesc 25 de ani de la căderea comunismului. Ce șanse credeți că are apelul senatorului Sorin Ilieșiu pentru condamnarea totalitarismului comunist de către membrii Parlamentului României? (...)

Victor Ponta: 'Eu sper ca apelul domnului Ilieșiu să aibă un efect și la nivel social, nu doar politic. Firește, există deja o condamnare a comunismului, chiar dacă nu de către Parlament și chiar dacă influențată de anumite abordări partizane. Unii ar numi acel eveniment din 2006 chiar o farsă. Cel mai important este însă ca românii să trăiască suficient de bine încât niciunul să nu mai aibă nostalgii'.

Călin Popescu Tăriceanu: 'În acest an avem cu adevărat ocazia să ieșim din zodia totalitarismului comunist iar în luna decembrie, când se vor fi strâns 25 de ani de la căderea comunismului, vom putea face un pas important, eventual printr-o condamnare de substanță a regimului comunist, printr-un act al Parlamentului. Dar ceea ce este cel mai important este modul în care fiecare dintre oamenii politici va fi atunci pregătit să adere la un astfel de apel. Nu mă refer numai la votul dat pentru acest document politic ci la un divorț efectiv și complet de moștenirea regimului totalitar comunist (...)'.

Revista 'Contemporanul': Conform argumentării senatorului Ilieșiu, 'România are nevoie de o adevărată condamnare a totalitarismului comunist pentru că, spre dezonoarea noastră, a tuturor, România a avut parte, în 2006, de o farsă a acestei condamnări, în condițiile în care poporul român a îndurat cel mai cumplit regim comunist din Europa postbelică'. În măsura în care condamnarea comunismului din 2006 a reprezentat un eșec, care credeți că au fost cauzele acestuia?

Victor Ponta: 'Sunt de acord că raportul din 2006, mai ales prin consecințele sau lipsa sa de consecințe, este un eșec. Problema este că acel raport nu a generat acțiuni la nivelul altor instituții și nici cel care și l-a asumat, Traian Băsescu, nu a părut deloc interesat de existența unor urmări. Reamintesc că acest Guvern este primul care a luat măsuri împotriva foștilor torționari. Felicit, de asemenea, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului, pentru aducerea în fața Justiției a participanților la opresiunea din anii comunismului'.

Călin Popescu Tăriceanu: 'Din păcate, ceea ce s-a întâmplat în 2006 apare astăzi cu adevărat ca fiind o farsă. Cauza este că actualul președinte se comportă adesea ca fiind un moștenitor și chiar un continuator al ceaușismului. Este imposibil să aibă credibilitate o condamnare a comunismului precum cea din 2006 dacă ea este urmată după aceea de atacuri inacceptabile la adresa Majestății Sale Regele, cu referire la actul de la 23 august, pornite de pe poziții specifice ideologiei regimului politic așa-zis condamnat.

Am văzut apoi apărând propuneri de desființare a Senatului contrar tradiției parlamentare democratice românești dar în perfectă continuare a tradiției constituționale inaugurată de regimul comunist. Argumentul adus era același cu cel al tuturor regimurilor politice cuprinse de deriva autoritară: instituțiile democratice costă prea mult...

Astfel de acțiuni arată că acea condamnare a comunismului a fost un gest fals, izvorât poate dintr-un calcul politic de moment. (...)'.

Revista 'Contemporanul': Acum, în 2014, ar fi tardivă o condamnare a totalitarismului comunist de către membrii Parlamentului României? Dacă ar fi necesară, care ar fi cele mai importante beneficii ale acesteia?

Victor Ponta: 'Niciodată nu este tardiv să ne amintim lucrurile rele din istorie, pentru a nu le mai repeta. Ce este important, repet, sunt faptele, mai mult decât deciziile simbolice.  Pentru români, mai ales pentru noile generați, cred că cel mai important este să înțeleagă de ce este bună democrația, cu defectele sale, de ce este bună economia de piață și de ce trebuie să prețuiască libertatea'.

Călin Popescu Tăriceanu: 'Nu este tardivă, dimpotrivă, este absolut necesară. Ea trebuie să marcheze, odată pentru totdeauna, separarea de regimul totalitar și de ideologia sa. Ceea ce mi se pare cel mai important în acest moment este ca oamenii politici care vor fi în fruntea României începând cu decembrie 2014 să își asume un comportament politic care să arate că ei au condamnat cu adevărat regimul comunist, nu doar în vorbe. Este important ca moștenirea ceaușismului să nu mai poată fi revigorată niciodată.

În 2006 au fost vorbe care au rămas vorbe în timp ce acțiunea politică a președintelui a urmat adesea modelul vechiului regim politic. Acum, în 2014, trebuie să evităm acest lucru'.

Revista 'Contemporanul': Este corectă propunerea senatorului Ilieșiu ca adevărata condamnare a totalitarismului comunist să fie adoptată în Parlament în baza unui raport elaborat de Academia Română — cel mai înalt for științific și autoritate neangajată politic — cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și al Centrului Internațional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului de la Sighet care este cel mai apreciat memorial de acest fel din lume, din punct de vedere științific?

Victor Ponta: 'Eu cred că orice documentare asupra unei perioade istorice, în toate detaliile sale, este mult mai credibilă atunci când este susținută prin numele și munca unor instituții de prestigiu. Categoric aceste instituții, ca realizatoare ale unui astfel de raport — sunt mai credibile decât un politician sau o instituție politică'.

Călin Popescu Tăriceanu: 'Este o propunere foarte bună ca viitorul document de condamnare a comunismului și, insist, ceaușismului, să fie pregătite la nivelul Academiei Române, cel mai înalt for științific al țării, aflat în afara luptelor și rivalităților politice. În cazul în care acest document ar fi perceput ca aparținând unei anume tabere politice valoarea sa ar fi scăzută.

Știu că în foarte multe domenii cercetarea istorică a regimului comunist a făcut progrese enorme față de situația de acum 10 ani. (...) Guvernul pe care îl conduceam în 2005 a înființat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România, devenit în urma unor reorganizări IICCMER de astăzi. Iată, a trecut ceva timp de atunci dar rezultatele încep să apară iar opinia publică le cunoaște. Consider că o astfel de expertiză științifică nu poate lipsi de la un demers precum cel despre care vorbim'.   

Revista 'Contemporanul': Cum ar trebui să fie raportul adoptat în 2014 de Parlament, prin comparație cu cel propus în 2005 de Sorin Ilieșiu (de 12 pag.) și cu cel asumat în 2006 de președintele Băsescu ('Raportul Tismăneanu', de 666 pag.)? (...)

Victor Ponta: 'Mi-aș dori ca un astfel de raport să fie deopotrivă ușor de înțeles de oameni, dar bine documentat și, mai ales, să fie un material pentru realizarea manualelor de istorie. Repet — îmi doresc ca noile generații să știe ce a însemnat cu adevărat regimul totalitar comunist, pentru România. (...)'.

Călin Popescu Tăriceanu: 'Orice document politic are inevitabil un caracter sintetic, el rezumă un proiect larg asumat, în cazul nostru condamnarea regimului comunist. Este foarte important ca el să cuprindă referiri la pericolul reprezentat de moștenirea regimului comunist, de ceaușismul fără Ceaușescu după cum spuneam înainte.

În al doilea rând, îmi doresc ca el să integreze progresele considerabile realizate de cercetarea științifică românească despre regimul comunist în ultimii 10 ani.

Mi se pare foarte important ca informațiile cuprinse în acest document să fie prezentate mai ales generațiilor tinere, să fie integrate în învățământ (...).

În plan politic consider că această condamnare a comunismului trebuie să facă pasul către sublinierea atașamentului pentru un model de societate democratică. Propunerea mea va fi ca proiectul oricărui document în acest sens să aibă, ca punct de pornire, susținerea față de valorile fundamentale ale libertății și democrației. Aceasta este singura opțiune politică alternativă față de totalitarism. Poate că acesta ar fi cadrul de la care să pornească un nou proiect constituțional, curățat în întregime de orice moștenire a acestui trecut întunecat'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel