Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat joi că în acest an vor fi făcute investiţii masive în unităţile sanitare, astfel încât să fie create condiţiile necesare pentru ca medicii să poată oferi pacienţilor "un act medical de calitate", investiţiile constând în lucrări de construcţie, extindere şi reamenajare, echipamente şi aparatură de înaltă performanţă.
"Anul acesta, bugetul pentru investiţii, pentru dotare al Ministerului Sănătăţii este unul istoric. În 2017 a fost 170 de milioane de lei, în 2018 - 193 de milioane de lei, în 2019 - 1,1 miliarde lei. Anul acesta vom investi masiv în unităţile sanitare, astfel încât să creăm condiţiile necesare pentru ca medicii să poată oferi pacienţilor un act medical de calitate. Investiţiile vor fi făcute în lucrări de construcţie, extindere şi reamenajare necesare în unele spitale, precum şi în echipamente şi aparatură de înaltă performanţă în spitalele din ţară - atât în cele din subordinea MS, cât şi în cele din subordinea autorităţilor locale. Asta înseamnă că investiţiile se vor face în spitalele clinice de urgenţă, dar şi în spitalele mici, municipale, orăşeneşti, care trebuie să asigure suportul necesar spitalelor mari şi să rezolve cazurile care ţin de competenţa lor", a arătat Pintea într-o conferinţă de presă.
"În afara acestor bani pe care bugetul de stat i-a alocat anul acesta pentru investiţii... Guvernul României a semnat un acord cu Banca Mondială iar din aceşti bani, în perioada 2015-2018, România a beneficiat de fonduri totale în valoare 79 de milioane de euro, din care 47 de milioane de euro în 2018. Anul acesta sunt deja angajate investiţii în valoare totală de 63 de milioane de euro. Fondurile vor fi utilizate pentru continuarea investiţiilor pentru construcţie şi dotări cu echipamente unităţilor sanitare din ţară", a explicat ministrul.
Sorina Pintea a susţinut că în acest an vor fi construite două unităţi de primiri urgenţe: la Oradea - în valoare de 2,8 milioane euro şi la Braşov - în valoare de 2,2 milioane euro.
Totodată, tot în acest an va fi finalizat buncărul pentru radioterapie al Institutului Oncologic Cluj, în valoare de 1,1 milioane euro, iar în parteneriat cu autorităţile locale vor fi finanţate proiecte tehnice, lucrări de construcţii pentru dezvoltarea în continuare a reţelei de radioterapie în Târgu Mureş, Timişoara, Iaşi, Institutul Oncologic Bucureşti, în valoare de 8 milioane de euro.
De asemenea, ministrul a anunţat că vor fi achiziţionate echipamente "complete" de radioterapie pentru spitalele din Târgu Mureş, Timişoara, Institutul Oncologic Regional Iaşi şi Institutul Oncologic Cluj-Napoca.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci