Titi Aur, fost pilot de raliuri, actual instructor de conducere defensivă, a vorbit la interviurile DC NEWS despre cât de sigure sau nesigure sunt șoselele din România.
Titi Aur a comparat metodele din Suedia, unde șoselele sunt cele mai sigure, cu ce se întâmplă la ora actuală la noi în țară.
”Suedia este pe locul unu la siguranță rutieră, la concurență cu Marea Britanie care acum însă nu mai este în Uniunea Europeană, dar şi cu Norvegia”, a explicat specialistul.
”În Suedia, autoritățile s-au implicat încă din 1956, când au început să supravegheze video traficul, iar în 1975 au avut prima lege în acest sens, în care se facilita și obliga construirea unor poligoane unde viitorii șoferi puteau învăța ce să facă în situații limită, de evitare, de frânare, de tamponare. După doi ani deja sistemul funcționa”, a mai spus Titi Aur.
Pilotul de raliuri a mai explicat că: ”În 1997, deci în urmă cu 25 de ani, au lansat proiectul amplu ”Vision zero”, adică accidente zero, în special pe șosea. Proiect în care au fost incluse și accidentele navale, aeriene, feroviare, dar e clar că 99% din victime erau din accidente rutiere. Acest Proiect a fost preluat și de Uniunea Europeană de prin 2010, dar mai ales din 2020”.
”Înseamnă o serie de măsuri coerente și coordonate foarte bine, de tot ce înseamnă Ministerul Transporturilor, Ministerul de Interne, Ministerul de Finanțe și cel al Educației, astfel încât cetățenii, de la copii, bicicliști, șoferi, motocicliști să fie bine educați, să înțeleagă, să conștientizeze la ce se expun atunci când merg pe stradă, dar să știe şi cum să respecte anumite reguli, cum să reacționeze”, a spus Titi Aur.
”Acest proiect i-a ținut 15 ani pe locul unu la siguranță rutieră", concluzionat TIti Aur.
Titi Aur a vorbit despre ultimul său proiect, documentarul Sânge pe Şosea, și a declarat că a avut parte de ajutorul unui român, care activează în cadrul poliției din Malmo, Suedia
”Am găsit acolo și un român, Răzvan, polițist. E plecat acolo de foarte mult timp, de la 12 ani. El a primit aprobarea și ne-a spus lucruri din interiorul poliției, despre cum sunt ei pregătiți, dar și despre cum acționează sau reacționează la ce se întâmplă în Suedia și practic ăsta a fot motivul conferinței de presă și al filmulețului, să transmite și în România că se poare. Și sigur se poate.
Ideea este așa. Polițiștii în timpul academiei, în fiecare săptămână au ore de conducere. La sfârșitul academiei au trei săptămâni de conducere defensivă și agresivă în același timp, pentru că ei ajung de multe ori să fie agresivi în trafic, pentru că ajung să se strecoare. Odată, la doi ani, toți polițiștii trec prin cursuri, pe care nu le numesc cursuri, ei le numesc antrenamente, pentru că sunt la nivelul de a face antrenamente", a precizat instructorul. VEZI MAI MULTE AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News