A demonstrat asta și a reușit să ia Premiul Nobel!
Publicitate
Profesoara Claudia Goldin de la Universitatea Harvard a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru Economie pentru cercetarea sa de peste două decenii, ce a condus la o concluzie interesantă și provocatoare: salariile mai mici ale femeilor se datorează în mare măsură capacității reduse de a-și dedica timpul muncii plătite, influențată de rolul bărbaților în viața lor.
Conform comunicatului Comitetului Nobel, concluzia profesorului Goldin este simplă, dar profundă: femeile câștigă mai puțin pentru că muncesc mai puțin. Totuși, acest lucru nu se datorează direct alegerilor lor, ci influenței bărbaților din viața lor.
Un aspect central al cercetării sale este observația că bărbații tind să caute și să accepte poziții de muncă care presupun o cantitate semnificativă de ore de lucru, dar care sunt și mai bine plătite. Acest fenomen poate genera o presiune indirectă asupra femeilor de a-și reduce timpul petrecut la locul de muncă și de a se concentra pe gospodărie și familie, scrie cnbc.com.
Lucrurile stau în felul următor, potrivit spuselor femeii: cu cât bărbații depun eforturi mai mari pentru a obține venituri mai mari, cu atât femeile resimt presiunea de a-și dedica mai mult timp acasă. Acest aspect poate afecta parcursul lor profesional și posibilitatea de a avansa în carieră, obținând poziții de conducere și salarii mai mari. Astfel, nu angajatorii sunt direct responsabili pentru disparitățile salariale dintre sexe, ci bărbații care, prin alegerea lor de a investi mai mult timp în muncă pentru a obține venituri mai mari, pot influența alegerile femeilor în ceea ce privește cariera.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu