Soțiile soldaților ruși s-au dus la granița cu Ucraina pentru a cere să-și ia bărbații înapoi acasă.
Soțiile soldaților ruși care luptă în Ucraina s-au prezentat la graniță și au cerut să-și ia soții acasă, a informat publicația independentă de știri rusă The Insider. Un grup de aproximativ 20 de rude s-a deplasat miercuri seara la o bază militară din orașul rusesc Valuiki, a informat presa. Valuiki se află la aproximativ 50 km de regiunea Harkiv din Ucraina, scrie Business Insider.
Grupul, format în mare parte din femei, a cerut ca soții lor să fie scoși din Ucraina, susținând că au fost răniți luptând în prima linie, scrie sursa citată (The Insider este un canal de știri rus și nu are nicio afiliere cu Insider).
"Trebuie să facă ceva, trebuie să ia o decizie, trebuie să-i scoată de acolo. Vrem să fie luați de acolo pentru că sunt mulți răniți", a spus una dintre femei oficialilor de la baza militară.
O altă rudă a spus că, dacă oficialii nu vor să-i ajute, ea va merge singură pe front pentru a-i salva pe soldați. Nu este clar dacă femeile au primit răspunsurile pe care le căutau. Verstka a raportat că oficialii le ajutau pe femei să afle informații despre starea soților lor, dar Insider nu a putut verifica în mod independent aceste rapoarte.
Raportul vine după ce ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a cerut trupelor sale să se retragă din Herson, primul oraș important și singura capitală regională din Ucraina capturată de Rusia de la începutul invaziei. Acest anunț a marcat unul dintre cele mai semnificative eșecuri pentru Rusia de până acum în războiul ei din Ucraina. Generalul american Mark Milley a estimat miercuri că peste 100.000 de soldați ruși au fost "uciși și răniți" de când Rusia a invadat Ucraina, a raportat Reuters.
The wives of Russian soldiers fighting in Ukraine showed up at the border and demanded to take their husbands home | @BISouthAfrica https://t.co/U8rkVATAcX
— News24 (@News24) November 10, 2022
Generalul Dan Grecu a fost întrebat la Realitatea Plus dacă retragerea trupelor ruse din Herson este, de fapt, o capcană, așa cum spun unii analiști.
"Putem discuta despre toate aceste aspecte, dar în primul rând trebuie să spunem că este o înfrângere umilitoare pentru strategia președintelui rus Vladimir Putin această acțiune. Părăsind un teritoriu cucerit în șase zile, că atât a durat cucerirea capitalei oblastului Herson și după cum vedeți nici măcar nu se pomenește numele său aici, anunțul fiind făcut de către ministrul Apărării, de către Șoigu, cu efectele care vor urma asupra moralului trupelor. Din punct de vedere militar, acțiunea are logică și este o acțiune, pot să spun, chiar corectă, pentru că în condițiile în care rușii nu-și mai puteau aproviziona forțele, amândouă trecerile permanente fiind avariate, logistica lor nu putea să funcționeze, mai ales în perioada asta grea.
Pe deasupra, de la un front cu formă relativ circulară, semicirculară, cum era frontul rus în Herson pe malul drept al râului Nipru, acum se vor retrage să organizeze apărarea de-a lungul râului, ceea ce în mod clar îi va favoriza pentru că Nipru este un obstacol important și, pe de altă parte, le va asigura și o resursă, o rezervă de personal, pentru că acolo se discută despre vreo 40 de mii de oameni care au fost în acel cap de pod și în orașul Herson, care pot fi folosiți fie pentru a întări apărarea, fie pentru a-i opri în această zonă sau în alte zone.
De partea cealaltă, ucrainenii au dreptate să fie precauți și am văzut și în discursurile consilierului Podolyak, cât și președintele Zelenski, s-au referit de câteva ori la această nevoie de precauție. Pentru armata ucraineană este însă, atât moral, cât și tactic, este o cucerire, chiar dacă rușii se vor retrage integral, deși ar fi cam una dintre primele retrageri de bună voie ale rușilor pentru o anumită zonă din invazia lor militară", a declarat Dan Grecu. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu