Câțiva europarlamentari și-au exprimat îngrijorarea cu privire la rolul lui Heiko von der Leyen, soțul Ursulei von der Leyen, într-o companie de biotehnologie care a primit fonduri UE.
Anul trecut, o filială italiană a Orgenesis, companie deținută de Pfizer, s-a alăturat unui proiect de terapie genetică și celulară susținut de fonduri UE. Heiko von der Leyen a fost apoi ales să facă parte din consiliul de supraveghere al proiectului. El a demisionat după ce presa italiană a atras atenția asupra rolului său.
Declarația publică de interes a președintelui Comisiei nu a enumerat inițial perioada pe care a avut-o soțul ei în consiliu și a fost actualizată doar după rapoartele din presa italiană.
Separat, un consorțiu de companii condus de una dintre celelalte subsidiare ale Orgenesis, MIDA Biotech, a primit 4 milioane EUR din programul de cercetare Horizon al UE.
Eurodeputații nu l-au acuzat direct pe Heiko von der Leyen, dar au spus că sunt ”îngrijorați” de implicarea lui Orgenesis în proiectele UE și i-au cerut comisarului european pentru Transparență,Věra Jourová, să analizeze situația, relatează Politico.
Într-un final, comisarul pentru Transparență, a răspuns că în cazul de față nu există nicio încălcare a normelor UE, acesta precizând că Heiko von der Leyen s-a alăturat consiliului de supraveghere numai după ce compania a fost selectată să participe.
Cu alte cuvinte, șoțul președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu a încălcat nicio regulă privind conflictul de interese lucrând într-o companie căreia i s-au acordat bani Uniunii Europene.
”Atât Orgenesis Inċ. cât și Prof. Dr. von der Leyen au declarat că acesta nu a fost implicat în procesul de solicitare a grantului și în acordarea finanțării. Prin urmare, eventualul conflict de interese al poate fi, de asemenea, exclus din acest motiv,” scrie în răspunsul dat de către comisarul european pentru Transparență,Věra Jourová.
În cazul proiectului care implică MIDA Biotech, Jourová a menționat că agenția responsabilă cu acordarea grantului a fost Consiliul European pentru Inovare și Agenția Executivă pentru IMM-uri (EISMEA).
Comisia și președintele Comisiei nu sunt implicați în ”astfel de decizii individuale de atribuire” și, prin urmare, nu există conflict de interese, a spus comisarul pentru transparență. EISMEA este, totuși, înființată de Comisie și gestionează fondurile UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News