Rusia sugerează că ar putea să înlocuiască defunctul gazoduct South Stream cu unul similar, negocierile urmând să se poarte cu mai multe țări dintre cele implicate în fostul proiect, cu excepția Bulgariei. Șeful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, efectuează joi o vizită la în Bulgaria, discuțiile cu premierul bulgar Boiko Borisov gravitând în jurul problemelor energetice.
"Sunt sigur că partea rusă este pregatită să discute cu aceste țări asupra a ceea ce trebuie să facem și cum să ieșim din această situație", a declarat miercuri seară ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Vijov, citat de AFP, care a exclus orice discuție cu Bulgaria, "un partener în care nu te poți increde".
"Plecând de la 'hubul gazeifer' turc, gazoductul va putea fi extins în toate direcțiile", a mai spus Cijov.
"În final, gazoductul care va pleca (din Turcia) nu va fi mai rău decat South Stream, care pleca din Bulgaria pentru a ajunge la țările care pâna în prezent și-au demonstrat mereu interesul de a primi gaze via South Stream", a afirmat diplomatul, conform AFP.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat luni că Rusia abandonează proiectul South Stream după ce Bulgaria refuză să autorizeze contrucția secțiunii de gazoduct care îi traversează teritoriul. Un oficial al Parlamentului bulgar a declarat ulterior că afirmația lui Putin este o "cacealma" menită să pună presiune pe Sofia și Bruxelles.
Șeful Comisiei Europene, în Bulgaria
Trei dintre țările implicate în proiectul South Stream au luptat pentru construirea proiectului lansat în 2012, în ciuda tensiunilor Bruxelles-Sofia pe fondul crizei ucrainene: Ungaria, Serbia și Bulgaria. Ultima dintre ele și-a revizuit poziția ca urmare a presiunii Vestului, în timp ce Ungaria și Serbia (care nu e membru UE) au insistat că proiectul este important pentru securitatea lor energetică și trebuie dus până la capăt.
Atât Bulgaria, cât și Serbia și Ungaria, caută acum surse alternative de aprovizionare, problemă la care vor trebui să găsească o soluție împreună cu Uniunea Europeană.
Potrivit presei bulgare, șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se întâlnește joi la Sofia cu premierul Boiko Borisov, iar securitatea energetică și proiectul South Stream sunt primele în agenda discuției.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News