Soutzukakia se va număra printre rețetele tale preferate, după ce o vei încerca, mai ales dacă iubești mâncarea grecească.
Ingrediente
50 ml vin
650 g carne tocată de vită (vită+porc)
50 ml ulei
1 ou
puţin pătrunjel
100 g pesmet
2 căţei de usturoi
1 linguriţă chimion pulbere
sare şi piper după gust
Pentru sosul de roşii
600 g roşii proaspete/400 ml bulion + 1 linguriţă pastă de roşii
1-2 căţei de usturoi
puţin vin
½ linguriţă de chimion
30 ml de ulei
1/2 baton de scorţişoară
sare şi piper după gust
Cum se prepară
Amestecăm toate ingredientele pentru chiftele şi frământăm. Putem să le lăsăm puţin la frigider (aproximativ 30 de minute). Formăm chifteluţele lunguieţe. Punem o tigaie la încălzit şi adăugăm puţin ulei, potrivit retetegrecesti.ro. Adăugăm chiftelele în tigaia fierbinte şi călim pentru 2-3 minute pe fiecare parte (sau putem să le dăm la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 20 de minute). Punem hârtie de bucătărie pe o farfurie şi aşezăm chiftelele.
Între timp, adăugăm roşiile împreună cu usturoiul într-un tocător şi mărunţim pentru 30 de secunde. Adăugăm în tigaie şi fierbem împreună cu chiftelele pentru 25-30 de minute. Condimentăm după gust şi servim cu piure, cu orez, cartofi prăjiţi sau paste.
BONUS: Ciorbă grecească de purcel. Rețeta din 1955
Ingrediente
- 600 g carne de porc
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 1/2 țelină
- 2 ouă
- 1/2 pahar smântână
- 1/2 lămâie
- 1 legătură mărar
- 1 legătură pătrunjel
- sare
Cum se prepară
Se spală carnea, se taie în bucățele mici și se pune să fiarbă cu apă (aproximativ 1,5 l) și sare. Când carnea e aproape fiartă, se adaugă ceapa tocată mărunt, morcovii tăiați rondele și țelina tăiată cubulețe, potrivit reteteistorice.ro.
Separat, într-un bol, se bat bine gălbenușurile de ou cu smântâna și puțină sare, la care se adaugă treptat puțină zeamă din ciorbă (să fie doar puțin călduță) și zeama de lămâie, amestecând încontinuu.
Când ciorba este gata (totul este bine fiert), se ia vasul de pe foc și se adaugă compoziția de gălbenușuri, puțin câte puțin, amestecând permanent. Se potrivește ciorba de sare și se adaugă verdeața tocată mărunt.
La final, poate preferi și un desert. Tot grecesc! Avem rețeta pentru tine:
Karidopita
Ingrediente
3 ouă
150 ml ulei
100 ml lapte
250 g zahăr
4 g scorțișoară măcinată
0.5 g nucșoară dată pe răzătoarea cea mai mică
1 bucată cuișoare măcinată
150 g pesmet (preferabil de la pâine neagră)
7 g praf de copt
150 g nuci măcinate
răzătura de la o jumătate de lămâie
Sirop
200 g zahăr
200 ml apă
2 batoane de scorțișoară
50 ml coniac sau brandy
Cum se prepară
Se amestecă ouăle, uleiul, laptele, zahărul, scorțișoara, nucșoara și cuișoarele. Într-un castron separat se amestecă pesmetul, nucile (păstrăm o parte pentru decor), praful de copt și coaja de lămâie. Amestecul de ingrediente uscate se adaugă peste amestecul de ouă, potrivit retete.unica.ro.
Într-o tavă de copt (aproximativ 30×20) se întinde aluatul uniform. Se coace timp de 40 de minute sau până trece testul scobitorii. În timp ce prăjitura se coace la cuptor, se face siropul. Toate ingredientele pentru sirop se amestecă într-o crăticioară și se aduc la fierbere. Apoi se oprește focul.
Prăjitura se lasă la răcit circa 30 de minute înainte de a fi secționată în romburi direct în tavă. Aceste tăieturi vor ajuta ca prăjitura să se însiropeze uniform. Siropul se reîncălzește și se toarnă peste prăjitură. Karidopita se lasă se se odihnească (ideal ar fi peste noapte) pentru ca prăjitura să absoarbă tot siropul. Prăjitura se decorează cu nucă tocată și răzătură de lămâie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu