Senatorul PSD, Dan Şova, consideră că propunerea de impozitare regresivă propusă de Guvern nu este cel mai potrivit sistem de colectare a taxelor, ci ar trebui să se impună în piaţă impozitarea în funcţie de valoarea minimă notarială în funcţie de zona unde este amplasată proprietatea.
Sistemul propus de Guvern ar implica evaluarea individuală a fiecărei proprietăţi în parte. " Un astfel de sistem ar da naştere la subiectivisme. Am putea ajunge la situaţii în care case construite după acelaşi proiect, de aceeaşi dimensiune, să fie impozitate diferit. Asta s-ar putea întâmpla dacă , să zicem, o casă nu are curentul electric tras sau are anumite lipsuri. Acel om va plăti mai puţin. Mai mult de atât de atât evaluarea va implica foarte mulţi oameni, dar şi foarte mult timp", a explicat Şova pentru DeCeNews.
Acesta a precizat că din punctul lui de vedere, mai ales în această perioadă de criză, cei care au venituri mai mari ar trebui să plătească mai mult. Asta ar presupune ca cei cuvenituri mai mici să plătească mai puţin, în timp ce oamenii care au venituri mai mari ar trebui să plătească o cotă de aproximativ 40%. El explică că o astfel de impozitare ar aduce mai mulţi bani statului, pentru că s-ar aduna sume mult mai mari, de la oameni mai puţini.
Şova propune ca impozitarea să se facă în funcţie de cota minimă notarială şi astfel s-ar evita o mulţime de discuţii, pentru că această cotă este calculată de Uniunea Notarilor din România şi constituie un etalon.
În prezent, valoarea impozabilă a clădirilor se situează în medie undeva între 20-30% din valoarea reală de piaţă, cu variaţii mari de la o categorie de proprietate la alta. Cu alte cuvinte, cu cât e mai valoroasă proprietatea, cu atât procentul efectiv plătit din valoarea reală e mai mic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News