Publicitate
Economistul ”Pentru cine mai are dubii că întâlnirea de la Cotroceni (dintre Ponta, Antonescu și Băsescu) de săptămâna aceasta a fost doar una de cosmetizare a situației economiei românești și de aprindere a unei fumigene cu alegerile prezidențiale anticipate ca să ascundă ratarea țintelor agreate cu Fondul Monetar Internațional, este momentul ca certitudinea să ia locul dubiilor”, este pasajul introductiv al celei mai recente postări de pe blogul lui Radu Soviani.
Prezentatorul ”The Money Show” afirmă că vechiul și noul guvern Ponta ”a simulat îndeplinirea condiționalităților asumate față de FMI”.
Acordul cu FMI a deraiat
Acordul încheiat cu FMI în martie 2011 prevedea creștere și stabilitate economică, precum și reforme structurale care să impulsioneze participarea sectorului privat în economie. Or datele PIB-ului au fost mistificate, iar 2012 a fost anul privatizărilor amânate.
De asemenea, ținta de inflație a fost ratată pentru a șasea oară, iar economistul considera că vine revine atât Guvernului, cât și BNR. Tot ca eșec este considerată și situația arieratelor (plățile restante ale autorităților locale). Propunerea Executivului de a reduce arieratele de la suma de 12,5 miliarde de lei la 9 miliarde pare a nu fi fost realizată.
Restanțeirul Ponta
Economistul susține că acordul dintre România și FMI ”a derapat”, iar declarațiile pe care premierul le face despre acest acord exprimă ”ignoranța” de care Ponta dă dovadă. ”Faptul că domnul Ponta spune că ”eu am cerut extinderea acordului”, nu face decât să îl transforme în ignorant – pentru toți cei care știu procedura negocierilor cu FMI”, a scris Soviani pe blog, argumentând că rolul misiunii FMI este de a constata dacă înțelegerea a fost respectată sau nu. În urma constatărilor, premierul are două variante: fie ”motivează cu verzi și uscate de ce nu au fost atinse țintele și solicită respectuos o nouă șansă”, fie ”amânarea constatării deraierii acordului și asumarea unor alte termene pentru realizarea țintelor ratate”.
Soviani compară această situație cu situația unui student care pică un examen - merge la restanță. ”Solicitarea domnului Ponta de extindere a acordului echivalează cu cererea unui student mediocru de a susține examenul în sesiunea de re-examinare”, explică economistul.
Mai mult, Victor Ponta nu și-ar fi respectat nici angajamentele promise FMI prin scrisoarea din septembrie 2012.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu