Publicitate
Prezentatorul emisiunii "The Money Show", Declarațiile lui Radu Soviani vin în contextul în care Victor Ponta declara că INS-ul a făcut o greșeală de calcul privind PIB-ul din 2011 și 2012, o greșeala de 20 de miliarde de lei în plus la PIB, ceea ce s-a reflectat și în deficitul bugetar.
Prezentatorul emisiunii "The Money Show" afirmă, într-o postare pe blogul său, că a semnalat încă de pe 14 martie 2012 faptul că INS-ul "acționează la comandă politică". În acest sens, Radu Soviani susține că INS-ul a raportat "un PIB umflat rău pentru anul 2011", arâtând că în noiembrie, prognoza de PIB 2011 era de 547 de miliarde de lei, iar la sfârșitul lui decembrie PIB-ul crescuse miraculos la 578 de miliarde de lei.
În replică la declarațiile sale, Radu Soviani a fost acuzat de INS că atentează la datele statistice, că încă nu cunoaște sau nu înțelege aspectele fundamentale legate de procedura de revizuire a conturilor naționale, de sursele de date și metodele de estimare utilizate. "Adică eu eram atentatorul, iar dânșii erau îngerii de pe dric", explică jurnalistul.
Radu Soviani subliniază că miraculoasa creștere s-a realizat "din pix", în scopul de a motiva creșterile taxelor încasate, taxe ce ar fi trebuit să aducă venituri ce puteau justifica cheltuilelile statului. Numai că veniturile erau consemnate sub o formă fictivă, iar cheltuielile se realizau nu prin cumul de venituri, ci prin creșterea deficitului bugetar. "La un PIB mai mare, veniturile bugetare cresc (PIB-ul reprezintă suma bunurilor și serviciilor realizate într-o economie în termen de un an). Cu cât bunurile și serviciile sunt mai valoroase, cu atât taxele încasate pe bunuri valoroase sunt mai mari și prin urmare apare un plus de venituri (fictiv) care poate fi distribuit (cert) prin cheltuieli. Doar că atât timp cât veniturile sunt fictive, pe baza lor nu se pot face cheltuieli certe decât într-un singur mod: nu prin acoperire de venituri, ci prin majorarea deficitului bugetar (valoarea cheltuielilor bugetare neacoperite de venituri bugetare)", spune prezentatorul în postare.
Radu Soviani atrage atenția și asupra faptului că plăsmuirea INS-ului din 2011 a fost continuată de Comisia Națională de Prognoză (CNP) în 2012. Bazându-se pe PIB-ul din 2011 raportat mai mare (578 de miliarde de lei fața de 547 de miliarde de lei) și pe faptul că prognoza pentru 2012 era de numai 579 de miliarde de lei, "practic recesiune", CNP și Ministerul Finanțelor au majorat imediat prognoza pentru 2012, de la 579 de miliarde de lei la 609 miliarde de lei, susține jurnalistul.
În contextul plăsmuirilor creșterilor economice, prezentatorul "The Money Show" semnalează că în România nu se calculează prognoze de creștere economică pe baza motoarelor de creștere, ci "se alege o cifră de creștere, care să nu fie nici prea mare nici prea mică în an de criză și se inventează componentele creșterii economice".
Totodată, jurnalistul nu omite să-i facă mincinoși pe toți cei responsabili de inventarea și dezvoltarea invenției de creștere economică. Soviani îi consideră vinovați nu numai pe cei de la INS și CNP, ci și pe toți premierii și miniștrii de Finanțe de la debutul problemei înainte, până la președintele statului. Nici misiunea FMI nu a scăpat de acuzațiile jurnalistului, fiind considerată că a acceptat tacit datele mistificate livrate de către autoritățile naționale.
În conchiderea postării, Radu Soviani lansează o nouă teorie: "dacă un indicator masiv precum PIB-ul este mistificat, mă pot îndoi și de calitatea altor indicatori, precum inflația sau somajul?".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu