SpaceX a lansat echipajul privat al unui miliardar într-o misiune istorică de plimbare spațială

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Patru astronauți privați au fost lansați în spațiu marți dimineață la bordul unei capsule Crew Dragon, marcând începutul misiunii Polaris Dawn, o misiune de cinci zile a SpaceX, care își propune să testeze noi designuri de costume spațiale și să efectueze prima plimbare spațială privată.

Echipajul, format dintr-un miliardar antreprenor, un pilot militar retras și doi angajați SpaceX, a decolat de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida la ora 5:23. Capsula a ajuns pe orbită după aproximativ nouă minute și jumătate, iar echipajul a început să experimenteze gravitația zero, jucându-se cu o jucărie de pluș.

La scurt timp, Crew Dragon s-a separat de modulul său de suport, oferind imagini spectaculoase ale capsulei deasupra Pământului iluminat de soare. Directorul de lansare al SpaceX, Frank Messina, a transmis echipajului un mesaj emoționant prin radio: „Curajul vostru deschide drumul pentru viitorii exploratori. Ne bazăm pe abilitățile, curajul și munca voastră în echipă pentru succesul acestei misiuni".

Aceasta este cea de-a cincea misiune privată a Crew Dragon și cea mai riscantă de până acum. Capsula va intra pe o orbită eliptică, ajungând la o distanță minimă de Pământ de 190 km și la o distanță maximă de 1.400 km, cea mai îndepărtată de Pământ la care au ajuns oamenii de la încheierea programului Apollo în 1972.

O misiune întârziată, dar crucială

Lansarea misiunii Polaris Dawn a fost inițial planificată pentru luna trecută, dar a fost amânată din cauza unei scurgeri de heliu detectate în echipamentele de la sol. După repararea defecțiunii, misiunea a suferit o altă întârziere din cauza unor probleme cu recuperarea unui alt lansator Falcon 9. Marți dimineață, vremea nefavorabilă a întârziat cu încă două ore decolarea.

Deși până acum doar astronauții guvernamentali bine pregătiți au efectuat plimbări spațiale, echipajul Polaris Dawn va schimba această tradiție. Aproximativ 270 de plimbări spațiale au fost realizate de astronauți pe Stația Spațială Internațională (ISS) din 2000, iar astronauții chinezi au efectuat 16 plimbări pe stația Tiangong.

Prima plimbare spațială privată, planificată pentru ziua a treia

Plimbarea spațială a misiunii Polaris Dawn este programată pentru a treia zi, la o altitudine de 700 km și va dura aproximativ 20 de minute. Spre deosebire de ISS, Crew Dragon nu dispune de un sas de aer, astfel încât întreaga cabină va fi depresurizată. Toți cei patru astronauți se vor baza pe costumele spațiale ușoare dezvoltate de SpaceX pentru a asigura oxigenul necesar.

Miliardarul Jared Isaacman, pilot și fondator al companiei de plăți electronice Shift4, finanțează misiunea Polaris, după ce a susținut financiar și zborul său anterior, Inspiration4, cu SpaceX în 2021. Alături de el în această misiune sunt pilotul Scott Poteet, fost locotenent colonel în Forțele Aeriene ale SUA, și doi ingineri seniori ai SpaceX, Sarah Gillis și Anna Menon. Isaacman și Gillis vor ieși din capsulă în timpul plimbării spațiale, în timp ce Poteet și Menon vor rămâne în cabină.

Aceasta este prima dintr-o serie de misiuni private Polaris, care vor include în viitor un alt zbor Crew Dragon și, eventual, un zbor cu Starship, racheta dezvoltată de SpaceX pentru explorări lunare și pe Marte.

Experimente științifice pentru viitorul explorării spațiale

Cei patru astronauți vor participa la o serie de experimente științifice menite să ofere informații despre efectele radiației cosmice și ale vidului spațial asupra corpului uman. Aceste cercetări vor contribui la studiile efectuate de astronauți de pe ISS de-a lungul anilor.

De la retragerea navetei spațiale în 2011, NASA s-a bazat în mare măsură pe SpaceX și Crew Dragon pentru a transporta astronauți pe ISS. Crew Dragon a efectuat nouă misiuni cu echipaj pentru NASA, fiind singura navă spațială americană activă capabilă să transporte astronauți.

SpaceX a mai realizat patru misiuni private până acum: Inspiration4, sponsorizată tot de Isaacman, și alte trei zboruri private pentru compania Axiom Space. În același timp, Boeing întâmpină dificultăți în dezvoltarea navei spațiale Starliner, care ar trebui să rivalizeze cu Crew Dragon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel