NASA a dat companiei SpaceX a lui Elon Musk permisiunea de a distruge Stația Spațială Internațională (ISS) până în 2030.
Stația spațială a fost ocupată constant începând cu anul 2000 de astronauți care au efectuat peste 3.300 de experimente științifice. Cu toate acestea, țările care exploatează ISS au convenit să o folosească doar până în 2030 cel târziu.
Din 1998, SUA, Rusia, Japonia, Europa și Canada au întreținut diferite secțiuni ale ISS. Acordurile de gestionare în comun a stației spațiale au marcat o nouă eră a cooperării globale după Războiul Rece.
Dar când aceste acorduri vor expira, stația spațială va trebui să fie scoasă de pe orbită, iar SpaceX, compania lui Elon Musk, a primit contractul în valoare de 843 de milioane de dolari pentru a face acest lucru.
Conform NASA, compania va construi un "vehicul" care să "tracteze" stația spațială prin atmosferă, unde aceasta se va distruge.
Se va prăbuși apoi în ocean, departe de zonele populate, împreună cu "vehiculul spațial" SpaceX.
"Laboratorul orbital rămâne un model pentru știință, explorare și parteneriate în spațiu în beneficiul tuturor", a declarat Ken Bowersox, administratorul asociat al NASA pentru Direcția Misiuni pentru Operațiuni Spațiale.
În timp ce SpaceX va realiza vehiculul spațial de orbită, NASA va prelua dreptul de proprietate și după îl va utiliza pe tot parcursul misiunii.
Dar, odată ce ISS va fi distrusă, orbita joasă nu va rămâne "goală".
Companii private precum SpaceX, Axiom, Blue Origin și Vast dezvoltă stații spațiale comerciale care ar putea fi lansate chiar de anul viitor.
"Selectarea vehiculului de orbită sprijină planurile NASA pentru viitoare destinații comerciale și permite utilizarea continuă a spațiului din apropierea Pământului", a declarat Bowersox.
Conform Agenției Spațiale Europene, exploatarea ISS costă 100 de miliarde de euro (84,6 miliarde de lire sterline) pe o perioadă de 30 de ani, conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News