SpaceX plănuiește să trimită cinci nave Starship fără echipaj pe Marte în următorii doi ani, spune Elon Musk

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

SpaceX intenționează să lanseze cinci nave Starship fără echipaj către Marte în următorii doi ani, cu misiuni cu echipaj uman programate în următorii patru ani, în funcție de succesul zborurilor inițiale. Elon Musk a indicat că, în cazul unor dificultăți tehnice, misiunile cu echipaj uman ar putea fi amânate.

SpaceX are în vedere lansarea a aproximativ cinci nave Starship fără echipaj către Marte în următorii doi ani, a anunțat CEO-ul companiei, Elon Musk, duminică, într-o postare pe platforma de social media X (fosta Twitter).

La începutul acestei luni, Musk a menționat că primele nave Starship vor fi lansate către Marte în aproximativ doi ani, atunci când se va deschide „următoarea fereastră de transfer între Pământ și Marte”. Aceste ferestre de oportunitate apar la fiecare doi ani, când planetele sunt aliniate astfel încât distanța dintre ele este minimă, permițând misiuni mai eficiente din punct de vedere energetic.

Duminică, Musk a explicat că prima misiune cu echipaj uman va depinde de succesul zborurilor fără echipaj. Dacă misiunile inițiale vor ateriza în siguranță pe Marte, SpaceX va putea să trimită o misiune cu echipaj uman în patru ani. Cu toate acestea, în cazul apariției unor provocări tehnice sau operaționale, lansarea misiunilor cu echipaj uman ar putea fi amânată cu încă doi ani.

Deși Musk este cunoscut pentru modificarea frecventă a termenelor limită în ceea ce privește pregătirea navelor Starship, la începutul acestui an el a declarat că prima navă fără echipaj ar putea ateriza pe Marte în termen de cinci ani, iar primii oameni ar putea ajunge pe planeta roșie în șapte ani.

În luna iunie, o rachetă Starship a reușit să supraviețuiască unei reveniri hipersonice din spațiu, realizând o aterizare de succes în Oceanul Indian, după ce a finalizat un zbor de testare în jurul globului. Acesta a fost considerat un pas important în dezvoltarea navei.

Musk își bazează mare parte din planurile sale spațiale pe Starship, o navă spațială de generație următoare, multi-funcțională, destinată să transporte oameni și încărcături pe Lună și, în cele din urmă, pe Marte.

La începutul acestui an, NASA a anunțat că va amâna misiunea Artemis 3 – care ar trebui să fie prima aterizare cu echipaj uman pe Lună în mai bine de o jumătate de secol, folosind Starship de la SpaceX – până în septembrie 2026. Inițial, NASA planificase misiunea pentru sfârșitul anului 2025.

Într-o altă evoluție legată de Starship, miliardarul japonez Yusaku Maezawa a anulat în luna iunie o misiune privată în jurul Lunii pe care o finanțase și care urma să utilizeze Starship, invocând incertitudini legate de programul de dezvoltare al rachetei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel