Şpaga de miliarde de euro pentru o autostradă– adevăratul obstacol al intrării României în spațiul Schengen

Presedintele Traian Basescu si-a asumat ieri la CSM raspunderea pentru esecul aderarii Romaniei la spatiul Schengen. In acelasi timp el a facut o referire directa si corecta la starea deplorabila a Justitiei din Romania. In spatele usilor inchise a inceput sa se vorbeasca despre adevaratele cauze pentru care Franta si Germania au atacat frontal Bucurestiul.

Motivul pentru care Franta ar fi respins Romania – in afara enervarii produsa de expulzarea romilor – ar tine de spaga enorma pe care oficiali romani de rang inalt ar fi cerut-o pentru constructia autostrazii Comarnic-Brasov de catre grupul francez Vinci. Astfel cei 55 km de autostrada ar fi urmat sa aiba un pret de aproape 90 milioane euro per km. Din acestia 30 milioane per km ar fi urmat sa fie spaga! Culmea este ca grupul francez ar fi acceptat initial sa plateasca banii. Lucrurile s-au impotmolit la finantare. Bancile occidentale au refuzat sa admita ca un km de autostrada intr-o tara membra UE are un asemenea pret si au refuzat afacerea. Presedintele Basescu a cerut in toamna schimbarea conducerii Ministerului Transporturilor. Actualii oficiali ai M.T. au stabilitit pretul maxim per km. de autostrada montana la 6 mil euro, de 15 ori mai putin decat era in cazul Vinci.

Daca in cazul Frantei asemenea genuri de afaceri nu sunt neobisnuite, lumea s-a intrebat ce s-a intamplat cu Germania. Si aici se vehiculeaza o informatie: compania Deutsche Telekom ar fi dorit asta vara sa achizitioneze pachetul din Romtelecom ramas in proprietatea statului roman. Fosti oficiali din domeniul comunicatiilor ar fi convenit un pret de 400 milioane euro, dar ar fi pretins 80 milioane euro spaga. Este ceea ce ar fi revoltat-o pe dna. Merkel, fapt care ar fi determinat-o sa se alature demersului francez. Reamintim ca si conducerea Ministerului Comunicatiilor a fost schimbata la inceputul lui septembrie.

Desi cele doua informatii sunt intens vehiculate in cabinetele de la Bucuresti, nimeni nu a confirmat pana in prezent ca lucrurile ar sta chiar asa. Justitia nu a intreprins pana acum nici un demers. Cert este un singur lucru: in scrisoarea adresata in comun de Franta si Germania responsabililor UE, se vorbeste raspicat despre coruptia din Romania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel