Șpaga în spitale. Prof. dr. Cătălina Poiană, președintele CMMB: Asemenea practici înseamnă totală lipsă de respect

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB), a vorbit despre fenomenul șpăgii din spitale.

"Recent, am iniţiat o campanie care se cheamă Respect pentru medici, respect pentru pacienţi! Trebuie respectat medicul care îşi face datoria, cu onestitate. Medicul face acest lucru doar pentru respect, pentru nimic altceva. Pacientul trebuie să aibă încredere în medic. Este motivul pentru care lansăm această campanie. Lumea trebuie să conștientizeze faptul că majoritatea medicilor sunt oameni oneşti şi îşi fac meseria cu responsabilitate.

Dacă asemenea cazuri se dovedesc a fi reale şi sunt dovedite de justiţie, noi trebuie să ne desolidarizăm de ele. Sistemul sanitar trebuie să se schimbe, iar pacientul trebuie să îşi recâştige încrederea în sistemul sanitar şi să nu  mai practice asemenea elemente", a spus Cătălina Poiană, la Digi 24.

"Relaţia trebuie să meargă din ambele părţi"

"Pacientul nu trebuie să dea șpagă la spital, pacientul trebuie să aibă încredere că medicii fac acest lucru (n.r. își fac meseria) fără să condiţioneze actul medical, îşi fac meseria aşa cum trebuie. Pacientul trebuie să înţeleagă că are dreptul la acordarea de servicii de sănătate şi că medicul este acolo ca să îşi facă datoria şi nu ca să primească şpagă. Relaţia trebuie să meargă din ambele părţi. Nu trebuie să acorde șpagă!", a mai spus aceasta.

"Asemenea practici înseamnă totală lipsă de respect"

"Cred că pacientul trebuie să se schimbe, aşa cum trebuie să se schimbe şi medicul. Pacientul nu trebuie să mai ofere șpagă şi sub nicio formă actul medical nu trebuie să fie condiţionat de acest lucru. Pacientul are dreptul la servicii de sănătate fără să existe această condiţionare. Trebuie să înţeleagă că nu trebuie să ofere ca să capete un act medical pe măsura problemei lui de sănătate. Acest lucru înseamnă respect.

Medicul, pentru a căpăta respectul pacientului, trebuie să se respecte pe el, ori asemenea practici înseamnă totală lipsă de respect. Medicul trebuie să respecte pacientul şi, în felul acesta, va căpăta şi respectul pacientului. Această relaţie de încredere între medic şi pacient este zdruncinată de asemenea practici. Doar în condiţiile în care medicii se vor desolidariza de asemenea practici care nu ne reprezintă - dacă sunt dovedite în instanţă - în momentul în care lumea medicală se dezice de asemenea practici, pacienţii vor înţelege că majoritatea medicilor nu sunt aşa", a punctat Cătălina Poiană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel