PNL pare să aibă strategia perfectă pentru alegerile anticipate și pentru alegerile locale în două tururi. Mai există vreo variantă posibilă în afară de moțiunea de cenzură sau demisia? Este vreo portiță legală pe care PNL poate intra și ieși triumfător din acest joc politic? Iată ce ne-a spus fostul președinte al CCR Augustin Zegrean despre posibilitățile constituționale.
”Pe angajarea răspunderii, PSD poate depune moțiune de cenzură. Dacă trece, legea este respinsă. Dacă moțiunea de cenzură pică, rămâne legea - n.r. pentru alegerile locale în două tururi.” a prezentat Augustin Zegrean cele două variante posibile.
Astăzi, Rareș Bogdan a spus, pentru DCNews, că "Noi ne dorim și anticipate, și două tururi de scrutin, nimic nu ne poate opri să venim tot cu asumare pe anticipate, nimeni nu ne poate opri. Constituțional, putem merge pe toate variantele pe care Constituția ni le permite" a completat liderul PNL.
Totuși, Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, ne-a precizat că ”dacă trece moțiunea de cenzură, legea pentru alegerea primarilor în două tururi este respinsă și este o regulă: odată respinsă legea, nu mai pot veni în aceeași sesiune parlamentară, cu aceeași lege. Teoretic, constituțional vorbind, ei nu mai pot să facă OUG dacă le pică legea- n.r. pentru alegerile în două tururi, asumată de Guvernul Orban- și, atunci, n-ar mai fi două tururi. Dar, mai nou, nu se mai ține seama de nimic, face fiecare cum consideră că e bine”.
Din această trecere în revistă, rezultă și un alt aspect care poate a scăpat opiniei publice: Dacă PNL a dorit să ajungă la alegerile anticipate prin asumarea pe alegerile locale în două tururi, rezultă că era pregătit să sacrifice alegerile în două tururi pentru anticipate, adică varianta căutată nu era să fie alegeri în două tururi, ci să fie alegeri anticipate, pentru ca PNL să nu mai negocieze, în fiecare zi, cu șapte grupuri în Parlament. În plus, PNL are mulți primari, ca și PSD-ul, astfel, alegerile locale în două tururi, în lipsa unui acord cu USR-PLUS, ar fi chiar groapa pe care PNL și-ar săpa-o singur.
Mai mult, fostul președinte al CCR subliniază că dacă va pica Guvernul Orban odată cu legea pentru alegerile locale în două tururi, ”nu mai putem vorbi nici de anticipate, nici de alegeri locale în două tururi. Nu mai e timp de anticipate, până când vor face două propuneri și două respingeri, se iese din termene. Legea electorală pentru alegerile locale, cât și cea pentru Parlament stabilesc un calendar electoral care începe cam cu 90 de zile înainte de data alegerilor, sunt diverși pași care trebuie făcuți, trecuți în legea electorală și într-o hotărâre de guvern care se va da odată cu stabilirea datei alegerilor. Nu prea mai este timp.”
Întrebat de o portiță, de o lipsă din legislație, de orice, astfel încât să fie o treia variantă prin care se poate ajunge la anticipate, altfel decât prin demisie sau moțiune, fostul președinte al CCR a răspuns că ”altă soluție constituțională nu există”.
În condițiile în care nu găsim nicio variantă de câștig pentru PNL, o variantă de succes, prin care să pună în practică țintele electorale, de ce sunt Iohannis - Orban atât de convinși de aplicabilitatea acestui scenariu? Ca să fie convingători și pentru electorat? Să-și conserve simpatia și intenția de vot la nivelul câștigat în anul electoral 2019?
Pe de altă parte, alegerile anticipate, dacă se va ajunge la ele, vor fi un plus și la alegerile locale, pe principiul unui vot comun: cine va pune ștampila pe PNL pentru Parlament, va pune și pe PNL pentru Primărie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu