Ai obiceiul să speli hainele noi? Vezi dacă este neapărat nevoie să faci asta înainte de a le purta pentru prima dată!
Chiar dacă le-ai cumpărat online, hainele au trecut prin câteva mâini înainte de a ajunge la tine. Potrivit mai multor dermatologi, este înțelept să-ţi cureți noile articolele de îmbrăcăminte înainte de a le purta. În cele ce urmează îţi dăm motivele pentru care merită s-o faci!
Indiferent de unde cumperi haine noi, au fost atinse de multe presoane înainte de ajunge în dulapul tău. Este valabil mai ales pentru îmbrăcămintea vintage și second-hand. De aceea ar trebui să le cureți înainte de a le purta.
Majoritatea magazinelor second-hand spală hainele înainte de a le vinde, dar este nevoie de o curățare înainte de a pune hainele direct pe piele, având în vedere câţi potenţiali cumpărători le-au probat sau atins. Dacă este nevoie de curăţare delicată, apelează la o spălătorie.
Îmbrăcămintea nouă este adesea tratată cu substanțe care elimină petele, care fixează culoarea, agenți contra şifonării şi de catifelare. Toate acestea pot irita pielea. Se foloseşte uneori o substanţă numită uree-formaldehidă pentru a îmbunătăți textura țesăturilor și pentru a reduce ridurile din îmbrăcăminte.
Dacă ai pielea sensibilă, substanțele chimice folosite ar putea să-ţi creeze probleme cum ar fi erupții cutanate, dermatite alergice de contact. Dermatita alergică este o reacție a sistemului imunitar la un alergen care irită pielea. Pe de altă parte, o erupție cutanată poate apărea la câteva zile după expunerea la anumite substanțe chimice și poate dura chiar şi câteva săptămâni.
Pentru o curăţare eficientă, foloseşte apă de fierbinte permite tipul materialului. Cele mai multe haine se pretează la spălarea în apă fierbinte, dar citeşte cu atenţie eticheta înainte. Şi razele ultraviolete ajută la eliminarea microbilor care ar putea fi pe hainele hoi, deci ajută şi lăsarea acestora la soare timp de câteva ore. Curăţarea chimică, dacă este permisă potrivit etichetei, poate ajuta la păstrarea în stare bună a unui articol de îmbrăcăminte. În general, spălarea blândă este, de obicei, cea mai sigură pentru a asigura longevitatea hainelor, mai ales a celor vintage.
Hainele mai pot reține, în urma procesului de fabricare, reziduuri alcaline, urme de clor și ftalați, substanțe folosite pentru marcarea etichetelor, inscripțiilor, desenelor. În principiu, ele sunt periculoase numai în caz de ingestie, dar copiii, de pildă, pot băga hainele în gură. Totuși, majoritatea oamenilor tolerează aceste produse existente pe haine. Iar riscul de infecții este mai degrabă anecdotic, subliniază un alt medic dermatolog, Laurent Misery, care profesează la Brest, scrie Time. Hainele nou cumpărate nu cauzează decât rar alergii, spre deosebire de încălțăminte, susține Laurent Misery. Însă spălatul hainelor este mijlocul cel mai sigur de a evita orice problemă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu